Boinsikt 1
ÖBO LOKALER Kryddstark meny som gagnar själen – D
en bästa indiska maten i hela Sverige! Faiz Uddin är kategorisk. Här finns inga tveksamheter. I mitten av december öppnar han sin restaurang Spice’n Soul i den nya byggnaden Forskaren vid universitet. Här ska det serveras indisk mat såväl till lunch som på kvällen. – Så långt det går ska vi använda oss av lokala producenter, men självklart måste vi importera mycket från Indien, annars blir det ju inte indiskt mat, säger han. 28 När vi besöker Spice’n Soul är det fortfarande en byggarbetsplats, men snart kommer drygt ett 30-tal gäster att tas emot. På sommaren mer än fördubblas antalet, eftersom en uteservering ingår. Indisk mat förknippas oftast med starka rätter som brinner i strupen. Och visst, Spice’n Soul kommer att ha en kryddstark meny, men själva hettan i maten är inte huvudsaken. – Det gäller att veta hur man ska hantera kryddorna. Att ha starka kryddor som gör att smaken försvinner är inte så bra. Man måste eftersträva en balans, säger Santhipriya Thamma, som är kökschef. Hon har lång erfarenhet av det indiska köket och har även undervisat blivande kockar. Fast egentligen är hon ingenjör och kom till Örebro för att ta en mastersexamen i engineering. – Eftersom studenter är vår främsta målgrupp försöker vi anpassa priserna och hålla en låg nivå. Vi ska se till att det finns mycket att välja på. Vegetariskt är en självklarhet, säger Faiz Uddin. – Och nyttigt ska det vara. Det blir indian fast food på morgonen, lunchmeny mitt på dagen och à la carte på kvällen, tilllägger Santhipriya Thamma. Spice´n Soul kommer att ha öppet året om, även under sommaren då antalet studenter minskar. – Här i närheten finns gott om kontor och nu bygger man ett 14 våningar högt kontorshus som granne till oss. Alla där har inte semester samtidigt. Vi kommer att ha öppet sommaren 2017 och sen får vi se hur det går, säger Faiz Uddin.