NG Sthlm 1
KROGNYHETER Våra grannländers krogar börjar öppna
upp, och även på hemmaplan ser åtminstone uteserveringarna ut att fyllas på. Men vad finns det att återvända till? Här är några av nyheterna. TEXT: PELLE TAMLEHT DEBASER BYGGER BRYGGA Debaser Strand har under många år jobbat för att få anlägga en ponton med bar och restaurang vid Hornstulls Strand i Stockholm. Nu blir drömmen verklighet. DEN 22 JUNI öppnar Debaser Pontonen som kommer att ha öppet alla dagar vädret tillåter mellan 12-24. Säsongen pågår ända fram till den 5 september. I en facebookuppdatering beskriver Debaser själva detta som en gamechanger för en verksamhet som under en tid brottats med en rad utmaningar. – Vi tackar de tjänstepersoner, borgarrådssekreterare, politiker, konsulter och samarbetspartners som har hjälpt oss att förverkliga vår dröm. Stockholms Stad har hjälpt oss att rädda oss själva i dessa bistra konsertarrangörstider. Vi ser fram emot att kunna erbjuda Stockholmarna ett nytt klassiskt vattenhål i strålande solläge från öppning tills solen går ner. DEBASER PONTONEN KOMMER att erbjuda lunch, middag, småplock och ”en massa dryck”. LYKKE KAFFEGÅRDAR TAR ÖVER STRING Hampus Marcussen, Johan Damgaard och det övriga gänget på kaffeproducenten Lykke öppnar inom kort nytt i Café Strings gamla lokaler på Södermalm i Stockholm. JOHAN DAMGAARD DREV fram till 2017 kafferosteriet Johan & Nyström, ett bolag han var med och grundade. Numera är det nystartade Lykke Kaffegårdar som gäller, och i maj öppnar bolaget sitt första café – eller kanske snarare krog. LYKKE, SOM ÄR ett arbetsnamn för krogen, kommer inte bara att servera kaffe utan även smårätter, vin, hantverksöl och cocktails. Gällande det sistnämnda har man knutit till sig Josephine Sondlo. MED SIG HAR Johan bland annat Lykkes kreativa chef Hampus Marcussen, som beskriver varumärket på följande vis. – Vi och vår målgrupp är trötta på allt i vår värld som är perfekt. Vi vill vara lekfulla och innovativa i både design och som företag. Från handritad logotype till illustrerade förpackningar. DESIGNSAMARBETEN ÄR ÄVEN något som ligger i pipen, och alla möbler på den kommande krogen ska gå att köpa. Öppningsdatum är ännu inte spikat men det lutar åt slutet av maj. 50 NÖJESGUIDEN | NR 05, 2020 NOMA ÅTERUPPSTÅR – SOM HAMBURGERHAK Köpenhamnskrogen Noma har tidigare utsetts till världens bästa restaurang fyra gånger då de serverat en avsmakningsmeny i toppklass. Nu blir det istället burgare och vin som gäller. DE DANSKA RESTAURANGERNA börjar så smått öppna igen efter lockdown. Så även Noma, dock inte i sin tidigare form som finkrog. Istället öppnar restaurangen den 21 maj en vinbar som även serverar hamburgare. PÅ MENYN STÅR The Noma Cheeseburger och The Noma Veggie Burger, och inga förhandsbokningar krävs då krogen endast har drop in-platser. Men för dig som nu är på väg att avfölja Noma i alla sociala medier i ren affekt har vi ett chill pill. Krogen kommer nämligen att öppna i sin ordinarie form längre fram. Mer info om när och hur utlovas inom kort. THE BARN-GÄNGET ÖPPNAR NY RESTAURANG Storkökets uteservering har fått en egen restaurangdel. DEN INBITNE GÖTEBORGAREN vet att The Barn har gästspelat på Storkökets uteservering de senaste åren. Nu har de tagit nästa steg i samarbetet lanserat en helt egen del där de står för både mat, dryck och service. – Det är en liten intim del där vi tänker oss mycket sittande bargäster. Vi har länge fört diskussioner kring hur vi kan utveckla The Barn på Storköket och tack vare Stureplansgruppen kan vi nu ta vidare det här konceptet. Vi känner ett härligt pirr över att det händer lite kul och nytt i tider som dessa, säger Marcus Martinsson som är krögare. I SAMBAND MED öppningen på Storköket gör Emil Bjekle comeback som kökschef på samtliga restauranger. Emil kommer senast från Upper House där han var souschef när restaurangen hade en stjärna i Guide Michelin. – Emil var vår första anställda och var med som kökschef från start. Vi är väldigt glada att han kommer tillbaka till oss och känner att han har alla de kvaliteter vi letar efter för att fortsätta att utveckla ladan tillsammans.