Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Älgjakt
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Svenska filmfavoriter
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Svensk jakt testar
Svensk Jakt Jägartips
Svensk Jakt Tjäderjakt
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Troféer
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Porträttet
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Rådjur
Svensk Jakt Från läsarna
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt oktober
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak VILTSMAK » Jagar guld i Årets
Kock RECEPTET Håll det enkelt. Det viktiga är att hinna umgås när man käkar, menar Lars Niklasson, jägare och kock på restaurang Lilla Ego i Stockholm. – Grilla en bit viltkött och lägg på ett riktigt gott kryddsmör. Svårare än så behöver det inte vara att servera gott viltkött hemma. L ars Niklasson är jägare och kock på Stockholmsrestaurangen Lilla Ego, men inte bara det. Lars Niklasson är också en av åtta finalister som gör upp om den prestigefulla titeln Årets Kock, det svenska mästerskapet i professionell matlagning, 28–29 september. Lars bor i Solna, har rött erna i Bålsta/Enköping och jagar i trakterna däromkring. På semestergården på Fårö, Gotland, jagas kanin. – Jag och min bror skjuter mellan 50 och 200 kaniner varje år för att minimera skador på gröda, berättar Lars. I övrigt blir det mest klövviltsjakt utanför Enköping och Bålsta, gärna drevjakt med egna hunden LARS NIKLASSON TIPSAR Skär tunna skivor Om du tillagar en bit älgytterlår på grillen eller i pannan, och är orolig för att det blir för segt: Skär köttet riktigt tunt när det serveras. Då upplevs inte tuggmotstånd som negativt, utan ger köttet karaktär. Var noga med fiberriktningen, skär ”genom” fibrerna, aldrig längs med. Tallriksservera Då räcker köttet till fler. Det kan räcka med 100 gram viltkött per person om det serveras i skivor tillsammans med grönsaker och såser. Tryck på med kryddor När du steker eller grillar en hel bit viltkött, fega inte ur när det gäller kryddning. När du skivar köttet vid servering är det så liten del av köttet (ytan) som är kryddigt. Gör en blandning på timjan, rosmarin, enbär, spis kummin och salt. Gnid in rejält i köttet före stekning. SVENSK JAKT Nr 10 2018 Guinness, en tvåårig slovensky kopovtik, eller pyrschjakt på vildsvin eller räv. – När jag började jaga och fick ta hand om finstyckningen hemma hos svärföräldrarna revolutionerade jag styckningen och uppmärkningen. Alla klumparna i frysen som tidigare hette ”stek”, heter nu innanlår, ytterlår, fransyska, rostbiff och rulle, säger Lars. Kron – favoritköttet Även hängningstider och temperaturer har det laborerats med sedan Lars kom med i jaktlaget. Kronvilt är favoritköttet, med en kombination av rätt mörhet och god viltsmak. – Drevjakt på vildsvin är annars favoritjakten, säger Lars. Ställ inte undan grillen Grillsäsongen pågår 1/1–31/12. Innertemperaturer Använd en bra stektermometer. Innertemperaturen är en sluttemperatur, inte när du lyfter av köttet från grillen. Om du grillar en benfri rådjurssadel på direkt värme på båda sidorna, och låter köttet vila cirka tio minuter kommer temperaturen att gå upp efter att den lyfts av från grillen. Då behöver du eventuellt lyfta av den redan vid 40 grader. Många faktorer spelar roll: Är köttet kylskåpskallt eller rumstempererat när du börjar grilla? Vilar köttet på en kall tallrik eller ett varmt underlag? Ta hellre av köttbiten lite för tidigt än för sent, du kan alltid värma på köttet lite precis innan servering. Vildsvin: ca 54–56 grader Älg: ca 54–56 grader Rådjur: ca 46–48 grader Kron: ca 46-48 grader. 125
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer