Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Jaktresan i Sverige
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Älgjakt
Svensk Jakt Forskning för jägare
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Svenska filmfavoriter
Svensk Jakt Naturligt vis
DENNA SIDA ÄR EN ANNONS Foto: Roberto Petronio Rh
ône-viner i vilt sällskap Om vi pratar om franska viner är det ett måste att lägga fokus på Côtes du Rhône. Dels för att vinerna från den regionen säljer näst mest på Systembolaget, och dels för att det är utmärkta drycker att matcha med god mat – som med fördel får vara av det vilda slaget. Vi träffar Danyel Couet, meriterad kock med franska rötter och ett stort intresse av jakt. Om vi pratar om franska viner är det ett måste att lägga fokus på Côtes du Rhône. Dels för att vinerna från den regionen säljer näst mest på Systembolaget, och dels för att det är utmärkta drycker att matcha med god mat – som med fördel får vara av det vilda slaget. Vi träffar Danyel Couet, meriterad kock med franska rötter och ett stort intresse av jakt. Vad är då Côtes du Rhône? Det är ett samlingsnamn för viner som odlas längs sluttningarna i Rhônedalen och är en så kallad Appellation d´Origine Contrôlée, eller enklare förkortat AOC. Det skulle kunna översättas med en kvalitetsgaranti, som i det här fallet säkerställer druvsorter, odlings- och framställningsmetoder samt växtplats och alkoholhalt. Côtes du Rhône-viner hittar man i sydöstra delen av Frankrike längs med floden Rhône och sträcker sig från staden Vienne i norr till Avignon i söder. Det är Frankrikes näst viktigaste vinområde vars samlade produktion uppgår till 2,5 miljoner hektoliter, motsvarande 371 miljoner sålda flaskor. Côtes du Rhône för turister och vinälskare Är det då någon skillnad på viner från de norra respektive södra delarna av området? Ja, det är ofta helt olika karaktärer på dessa viner. I norr produceras mindre än fem procent av vinproduktionen, med druvan Syrah som bas. Dessa viner är kraftfulla och komplexa men inte lika kryddiga som de Grenacheproducerade vinerna från de södra delarna, där vi har volymerna och viner som landar kring 100 kronor. Klimatet skiljer sig även mellan de två distrikten. I Norra Rhônedalen råder inlandsklimat med milda, men regniga, vintrar och varma somrar. Mistralen är en viktig klimatfaktor som blåser från norr till söder. Södra Rhônedalen har medelhavsklimat med milda vintrar och heta somrar. Frankrike är det andra största vinlandet på Systembolaget och tolv procent av dessa är Côtes du Rhône-viner. Imponerande fakta som visar på vinernas popularitet. Côtes du Rhône-området lockar också till sig många turister, som känner historiens vingslag i Avignon, med sitt påvepalats och den imponerande ringmuren med 39 torn, går guidade turer i slottet Grignan eller besöker olika vingårdar. Rhôneviner - ett säkert kort på restaurang Vi befinner oss på den under våren nyöppnade restaurangen Allegrine, på Kammakargatan i Stockholm. Inte av en slump eller för att vi hade vägarna förbi, utan för att vi hittar mycket av det som vi förknippar med Côtes du Rhône hos restaurangens välkända kock och ägare, Danyel Couet. Han är halvfransman, på pappas sida, och han lagar mat som gifter sig allmänt fint med Rhôneviner. De gånger ett rött Rhônevin serveras till en rätt med smak av rådjur eller hjort är det dessutom troligt att det är Danyel själv som jagat djuret i fråga. – Vi lagar mat med fransk grund här, säger Danyel. Men fransk mat är generellt ganska tung och jag vill gärna ha en fräschör i rätterna. Jag ”lightar upp” maten, och Rhônevinerna är de som matchar min mat. Ett Rhônevin ska få upp fräschören, och det är där jag tycker att det har sin styrka – att kunna förstärka och lyfta maträtten, inte tynga ner den. Det vita vinet är på gång Vi är eniga om att man skulle kunna kalla Côtes du Rhône-viner för typiska ”bistro-viner”. Det är vin som bjuder på en helhetsupplevelse ihop med maten. Som man gärna delar med andra, som känns moderna och lockar till njutning. De röda vinerna säljs i mer än 200 länder och Sverige är en viktig marknad, den nionde största för att vara exakt. För ett par år sedan var förhållandet mellan de olika vinernas totala produktion 79 procent röda viner, 14 procent rosévin och sju procent vitt vin. Det vita vinet kommer dock mer och mer så den siffran kommer garanterat att bli högre. Vi frågar Danyel mer specifikt om ett recept på en rätt med vilt som huvudingrediens. Och som matchar ett gott Rhônevin. Sjävklart bjuder han oss på det – det kommer i nummer 12 av tidningen! Och då tittar vi även närmare på trender kopplade till Côtes du Rhône, smaker, dofter, druvor och lite jakt- och mathistorier signerade Danyel Couet. Den som väntar på något gott …
Svensk Jakt Svensk jakt testar
Svensk Jakt Jägartips
Svensk Jakt Tjäderjakt
Svensk Jakt Naturligt vis
Svensk Jakt Troféer
Svensk Jakt Duellen
Svensk Jakt Jakthunden
Svensk Jakt Porträttet
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Rådjur
Svensk Jakt Från läsarna
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt oktober
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Viltsmak
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer