Buffé 1
GRILLAD CHOKLADKAKA MED NÖTTER Börja med att gril
la kakan så att den blir lagom ljummen och god när huvudrätten avnjutits. Eller laga den på eftervärmen när lunchgrillen är klar så blir den perfekt till eftermiddagskaff et! GÖR SÅ HÄR: GER 10 BITAR 150 g mörk choklad 100 g hasselnötter 2 ½ dl vetemjöl 1 tsk vaniljsocker 3 msk kakao 1 ½ tsk bakpulver 1 krm salt 150 g smör 3 ägg 2 dl socker ev grädde eller glass Tips! Fler läckra grillrätter signerade Niklas Ekstedt hittar du i den nyutkomna boken »Grilla med Niklas«. Den säljs i ICA-butiker. 1. Hacka chokladen grovt. Rosta hasselnötterna några minuter i en stekpanna så att de får färg och skalet spricker. Gnugga dem i en handduk så att det mesta av skalet lossnar. 2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kakao, bakpulver och salt i en bunke. 3. Smält smöret. Rör ihop ägg, socker och smör i en bunke. Blanda ner detta i mjölblandningen. 4. Häll hälften av smeten i en gjutjärnspanna, 22–24 cm i diameter. Strö över hälften av chokladen. Häll på resten av smeten och toppa med resten av chokladen. 5. Ställ på grillen och baka kakan under lock 20–40 minuter, känn med en provsticka. Försök hålla 175°C i grillen, kolla fl era gånger under gräddningen. Strö nötterna över den gräddade kakan. 6. Servera gärna med lättvispad grädde eller en god gräddglass. Lägg på ett kol till och »grilla« kakan B U F F É 5 • 2013 15 GRILLAD chokladkaka