Buffé 1
»Det är inget fel på varmkorv, men det måste gå a
tt sälja annan, vällagad mat att ta med i handen också. « FRED´S PASTRAMI SANDWICH MED ÄPPELSLAW & INLAGD GURKA En vällagad och matig macka till picknick! Fredrik Melin: »Köp färdig pastrami av nöt. Den är ofta gjord på bringa, vilket sägs vara originalet. Det fi nns även pastrami på fl äsk och kalkon. Jag föredrar kryddningen av nötköttet i den här kombinationen.« Hittar du inte nötpastrami så ta kalkonpastrami eller rostbiff. FÖR 4 PERSONER 400 g pastrami i skivor ½ kruka romansallad 2 tomater 8 skivor surdegsbröd salt, vitpeppar, svartpeppar INLAGD GURKA ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl socker 1 ½ dl vatten ½ gurka ½ dl hackad persilja ÄPPELSLAW ¼ huvud färsk vitkål (ca 400 g) 1 syrligt äpple (t ex Granny Smith) 2 msk riven färsk pepparrot 2 msk dijonsenap 1 dl majonnäs 1 msk flytande honung 1 dl crème fraiche tabasco GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med gurkan. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar i en kastrull. Låt svalna. Skiva gurkan tunt. Lägg den och persiljan i lagen. Låt dra minst 3–4 timmar, gärna över natten, i kylen. 2. Äppelslaw: Strimla kålen. Skala, kärna ur och grovriv äpplet.Blanda pepparrot, senap, majonnäs, honung, crème fraiche, ½ tsk salt, 2 krm svartpeppar och några stänk tabasco. Blanda ner vitkål och äpple. 3. Grilla ev brödskivorna i en grillpanna. Lägg 1–2 blad romansallad och 2 tomatskivor på 4 brödskivor. Toppa med äppelslaw, pastrami och inlagd gurka. Lägg på de andra brödskivorna. Slå in mackorna i smörgåspapper, skär dem i hälften och servera. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd .Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Kontrollera innehållet i majonnäs och bröd. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme. Kontrollera innehållet i majonnäs och bröd. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche. Kontrollera innehållet i brödet. Mer svensk street food Projektet Ny nordisk mat, som stöds av Nordiska ministerrådet, har just nu fokus på nordisk gatumat. Charlotte Ranert är projektledare: – Det är ett logiskt steg. Eſt er att kulinariska turister ätit på fi nkrogar som Noma i Köpenhamn, Maemo i Oslo eller Mathias Dahlgren i Stockholm vill de även prova regionala smaker på gatan. »Moderstad« för street food i västvärlden är San Francisco, följt av smaktäta städer som New York, London – och Köpenhamn. – Köpenhamns stad har nyligen beviljat 30 gratis fasta platser för food trucks. Även Stockholms stad tittar på möjligheten med beviljade platser. Inom en snar framtid kommer vi att se många fler roliga rätter och koncept, tror Charlotte Ranert: – Det är varken hållbart eller gott att i längden äta hitflugna, saltvattensspäckade kycklingspett från Thailand. Och den korvmoj som tar mer betalt för varor med större köttmängd i, som chorizo och kabanoss, kanske också kan erbjuda en lokal tupp- eller lammkorv? Bonusmacka på nätet På ICA.se fi nns recept på Fred’s macka med oxbringa, rotfruktschutney & senapsdressing. B U F F É 5 • 2013 21 SANDWICH FRED’s Pastrami Bättre än varmkorv vilken dag som helst!