Buffé 1
Sverige – det nya matlandet Här är de fem fokusom
rådena: PRIMÄRPRODUKTION En stark och konkurrenskraftig primärproduktion är förutsättningen för att visionen ska bli verklighet. OFFENTLIG MAT Måltiderna som serveras barnen i skolan och till gamla och sjuka är en viktig del av visionen. FÖRÄDLAD MAT Livsmedelsförädling är Sveriges fjärde största arbetsgivare inom industrin. Den har stor geografisk spridning och är viktig för att det ska finnas jobb i hela landet. MATTURISM Maten är en betydelsefull del av semestern och kan också bli ett semestermål i sig. RESTAURANG Bra restauranger är ett skyltfönster för Sverige. Branschen ska utvecklas brett över hela landet och ta tillvara regionala specialiteter. AMI HOVSTADIUS YRKE: Projektledare för Sverige – det nya matlandet. BOR: Stockholm. FAMILJ: Make Björn och två tonårsdöttrar. FAVORITMAT: Raggmunk med fläsk, eller egentligen allt med potatis. »Upptäck lokala specialiteter i butiken « MEST MINNESVÄRDA MÅLTID: Jag har så många, bäst är maten som Björn lagar. GÖR HELST PÅ FRITIDEN: äter eller åker skidor. – Det är positivt att den svenska maten och mattraditionerna visas upp i satsningen Sverige – det nya mat landet, anser Jenny Pränting Rådeström, som är sortiments- och inköpschef för kolonialvaror på ICA. I matlandet Sverige finns det drygt 1 300 ICA-butiker. I många av dem finns det varor som är odlade eller producerade i närheten. Det kan till exempel vara grönsaker, frukt, ost, bröd, charkuterier och sylt. – Varje butik ägs av en handlare senare år har startat fl er gårdsmejerier och fl er mindre slakterier. Och även om de fl esta stjärnkockar fi nns i storstäderna utgör de toppen av en pyramid. Stjärnkockarna bidrar till att kockyrket lockar fl er unga, och på sikt kan det leda till fl er och bättre restauranger över hela landet. En annan viktig del av satsningen är den off entliga maten som serveras i skolor och på sjukhus. – Jag bjuder ofta journalisterna på skollunch. Den är unik, det är bara i Sverige och Finland som skolbarn får gratis lunch varje dag. Hur ser din egen framtidsvision ut för Sverige som matland? – Jag vill se fl er kvarterskrogar, även i småstäderna, gärna med regionala specialiteter. Här kan man äta världens bästa köttbullar med hemlagat potatismos och rårörda lingon eller stans bästa isterband. Men Ami vurmar också för öppenhet mot världens kök, att det fi nns kebabpizza och kiosker där man kan köpa thaimat. Hon märker att de utländska besökarna gillar våra traditioner och den dynamiska matkulturen. – När den engelske kocken Jamie Oliver var här sa han att den svenska maten är i världsklass men undrade varför det inte fi nns någon som talar om hur bra den är. Nu gör vi det! som själv bestämmer vilka lokalt producerade varor som ska finnas i sortimentet. Vi som arbetar med inköp på central nivå uppmuntrar även handlarna att välja leverantörer från trakten och på det sättet även stötta små och lokala producenter, säger Jenny Pränting Rådeström. När man är på resa i Sverige i sommar kan det alltså vara värt att stanna till i den lokala ICA-butiken för att upptäcka traktens specialiteter. I en del butiker är de extra lätta att hitta, eftersom de är uppställda i en speciell avdelning, annars är det bara att fråga sig fram. B U F F É 5 • 2013 23