Buffé 1
GRILLA GRÖNT! Variera med nya smaker i sommar Grö
n grill är mer än en förskrämd paprika i bitar, som ändå ramlat ner i glöden lagom tills resten är klart. Ingmari Roug varvar burgare på portabello, halloumi, bönor, quorn och tofu. Och så goda tillbehör förstås – basilikaguacamole, tsatsiki, sweet chilisalsa. Mer grönt på gallret! Text Lina Wallentinson Recept & styling Ingmari Roug Foto Wolfgang Kleinschmidt KÖTTET HAMNAR LÄTT I FOKUS när det är dags att ta fram grillen. Men den som vågar sig på en veggogrillning blir sällan besviken. Ingmari Roug gillar portabello. Den stora svampen är så att säga »burgarformad« redan från start, bara att marinera, grilla och toppa med goda grejer. Egna veggoburgare gör Ingmari helst med en bas på färdigkokta bönor eller quornfärs. – Burgarna ska ha fast konsistens när 26 B U F F É 5 • 2013 de läggs på gallret. Låt gärna smeten stå i kylen en halvtimme innan du formar burgarna så håller de ihop bättre. Känns smeten ändå för lös så tillsätt mer ströbröd eller hackade nötter. Och när burgarna väl är på grillen så vänd dem helst bara en gång. – Vill man verkligen försäkra sig om att de inte faller isär ska man packa in dem i hyvlade remsor av squash till små burgarpaket, tipsar Ingmari. Halloumi Gnisslig goding Vi svenskar älskar den salta cypriotiska osten som låter sig grillas och stekas utan att smälta. Konsumtionen ökar för varje år. Ursprungligen ystades halloumi av får- eller getmjölk, helt enkelt den mjölk som fanns att tillgå på Cypern. I dag blandas oſt a ko-, får- och getmjölk. Halloumi har riktigt lång hållbarhet. FAVORITER 5 GRÖNA GrillUpptäck nya smaker i sommar