Buffé 1
Gubbe med förhinder I Versailles slottsträdgård u
tanför Paris planterades 1624 för första gången det nordamerikanska scharlakanssmultronet. Smultronet blev bäret på modet i många europeiska länder. Inte konstigt då att den franske officeren Frezier blev smått till sig när han några årtionden senare i Sydamerika fick se ett bär som där kallades jättesmultron – »med frukter stora som hönsägg«. I början av 1700-talet började Frezier återfärden till Europa, med jättesmultron i bagaget. Endast fem plantor klarade sig över Atlanten. Olyckligtvis hade Frezier endast fått med sig honplantor, så skörden uteblev. Så småningom flyttade den besvikne officeren till Normandie. Där planterades hans sydamerikanska smultronplanta bredvid den nordamerikanska släktingen – och dessa kunde pollinera varandra. Jordgubben vi känner i dag var född. Bäret döptes till Fragaria X ananassa. på bordet RÅRÖRD JORDGUBBSSAFT Den här saften är rårörd i stället för kokt. Då bevaras alla smaker och nyttigheter. Jordgubbsmoset som blir över är gott i en tallrik fi l eller i en smoothie. GER CA 1,4 LITER KONC SAFT 2 liter jordgubbar (1 kg) 5 dl vatten 6 dl socker per liter avrunnen saft GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj, rensa och mixa jordgubbarna. 2. Blanda dem med vattnet i en bunke. Täck över och låt stå i kylen ett dygn. 3. Låt rinna av i en silduk ca 30 minuter. 4. Mät mängden och tillsätt socker. Rör tills sockret lösts upp. Häll upp på rena fl askor och ställ i kylen. Eller frys in saften och ta fram efter behov.Späd med vatten vid servering. FÖR ALLA. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Ljuvliga sommarsmaker MOUSSEDRÖM MED VIT CHOKLAD OCH JORDGUBBAR Här frossar vi i mousse! Både på vit choklad och på jordgubbar. Tårtan innehåller riktigt mycket grädde, men så räcker den också till många. GER 14 BITAR JORDGUBBSMOUSSE 500 g jordgubbar (1 liter) 5 gelatinblad 3 äggulor 2 dl florsocker 6 dl vispgrädde VIT CHOKLADMOUSSE 2 gelatinblad 200 g vit choklad 3 dl vispgrädde 2 äggulor jordgubbar till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med jordgubbsmoussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Ansa och mixa jordgubbarna till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. 2. Vispa äggulor och fl orsocker fl uffi gt. Vispa grädden för sig. 3. Värm ½ dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i den varma purén. Smält dem under omrörning på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén. Plocka egna jordgubbar Finns det något bättre än att frossa i solvarma bär direkt i jordgubbslandet? Och samtidigt fylla några kartonger att ta med hem. För 15 år sedan stod självplockning för hälften av all jordgubbsförsäljning, i dag utgör den bara 20 procent. Här hittar du gårdar med självplock: lantmat.se Välj Våra gårdar och sedan Självplock. barframjandet.se Välj Lokala bärodlare. B U F F É 5 • 2013 33 Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden. 4. Klä insidan av en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) med plastfolie, låt folien gå en bit över kanten. Häll smeten i formen. Ställ i frysen 4 timmar. 5. Vit chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Finhacka chokladen. Vispa 2 dl av grädden fl uffi gt, ställ i kylen. 6. Koka upp resten av grädden i en kastrull. Ta från värmen. Ta upp gelatin bladen och lägg i kastrullen. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. 7. Vispa äggulorna. Rör ner dem i chokladblandningen. Vänd därefter ner den vispade grädden, lite i taget. 8. Häll chokladmoussen på den frysta jordgubbsmoussen. Ställ i kylen. Låt stå minst 3 timmar före servering. Garnera med jordgubbar. FÖR ALLA Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.