Buffé 1
SPENATPIZZA MED FETAOST OCH FIKON En helgrön pizz
a med både salta och söta smaker. FÖR 4 PERSONER 1 sats pizzadeg enligt recept 2 vitlöksklyftor 500 g färsk spenat 4 msk pistaschnötter 200 g fetaost 4 msk blonda russin eller torkade, hackade fikon ½ strimlad rödlök ströbröd av majs/polenta olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Kavla ut degen till önskat antal pizzor. 2. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. 3. Fräs vitlöken utan att den tar färg i 2 msk olja i en stor stekpanna. 4. Tillsätt spenaten i omgångar och fräs den så att den sjunker ihop. Häll av vätskan. 5. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. 6. Rosta nötterna lätt i en het stekpanna. Hacka dem grovt. 7. Grilla pizzabottnarna på ena sidan enligt steg 1. 8. Vänd dem på plåten och smula på fetaosten och fördela spenat blandningen på den grillade sidan. 9. Grilla klart enligt steg 2 och strö på russin/fi kon och hackade pistasch nötter. 10. Droppa över lite olivolja och servera. FÖR ALLA Gör glutenfri: gör glutenfri pizzadeg. Gör laktosfri: ersätt fetaost med laktosfri salladsost. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. Fri från ägg. Förbered med toppingfavoriterna Här är förslag på goda pizzatoppings som går hem hos de flesta: delade körsbärstomater, oliver, skivad rödlök, luſt torkad skinka, t ex parmaskinka, salami i tunna skivor, chorizo i tunna skivor, minimozzarella, riven lagrad ost och tomatsås. GRILLAD PIZZA – steg för steg Förbered alla ingredienser och ha dem till hands. Gör rent gallret och pensla det med olja. Tänd grillen men vänta tills kolen är grå och du knappt kan hålla handen ovanför. Dela degen enligt receptet. Kavla varje del till en avlång platta, de blir då mer hanterbara. STEG 1: Pudra en plåt lätt med ströbröd av majs/polenta. Lägg i plattan så den får en »panerad« yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret. Lägg den »panerade« sidan på gallret och grilla 2–3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan. Obs! Grilla utan lock. Lägg plattan med den opanerade sidan i ströbrödet. Lägg på toppingen på den grillade sidan. STEG 2: Lägg tillbaka pizzan på grillen. Grilla nu med lock. Temperaturen bör vara 225– 250 °C när locket är stängt. Låt pizzan bakas klar och tills osten smält. PIZZADEG Vill du ha en lite grövre pizzabotten som smakar mer så byt ut 2 dl av vetemjölet mot fullkornsdinkel. FÖR 4 PERSONER 25 g jäst 2 ½ dl vatten, 37°C 6–7 dl vetemjöl special 1 tsk salt 2 msk olivolja GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ut jästen i det fi ngervarma vattnet. 2. Häll i mjölet, lite i taget, salt och olja. Knåda för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter. 3. Låt degen jäsa övertäckt 30–40 minuter, till dubbel storlek. 4. Kavla ut degen till fyra avlånga pizzor. FÖR ALLA Gör glutenfri: gör glutenfri pizzadeg. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. RÖDBETSPIZZA MED ÄDELOST OCH VALNÖTTER Om du har ont om tid kan du hitta förkokta rödbetor i grönsaksdisken i välsorterade butiker. Den här pizzan är också god som förrätt i små bitar. FÖR 4 PERSONER 1 sats pizzadeg enligt recept 4–5 kokta rödbetor (500 g) ca 250 g ädelost ¾ dl grovt hackade valnötter mangoldskott eller rucola till garnering crema di balsamico (konc balsam vinäger) ströbröd av majs/polenta olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Kavla ut degen till önskat antal pizzor. 2. Skala och skiva rödbetorna i ½ cm tjocka skivor. 3. Grilla pizzabottnarna på ena sidan enligt steg 1. 4. Vänd dem på plåten och smula över ädelosten på den grillade sidan. 5. Lägg på rödbetorna och fortsätt grilla enligt steg 2. 6. Strö på hackade valnötter och garnera med mangoldskott/rucola. Droppa över lite olja, salta och peppra och ringla över balsamico. 7. Skär upp pizzan i småbitar och servera. FÖR ALLA Gör glutenfri: gör glutenfri pizzadeg. Gör laktosfri: använd t ex smakrik hårdost. Gör mjölkproteinfri: ersätt ädelost med mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg. B U F F É 5 • 2013 5