Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL.NU (PÅ KROGEN)
Nöjesnytt Helsingborg SOPHIE ZELMANI
Nöjesnytt Helsingborg MARKUS KRUNEGÅRD OCH THOMAS
STENSTRÖM
Nöjesnytt Helsingborg MAN FÅR ALDRIG GE UPP HOPPET
Nöjesnytt Helsingborg SEPTEMBER MOOD
Nöjesnytt Helsingborg CHAMPAGNE SAFARI
Nöjesnytt Helsingborg REGINA LUND
Nöjesnytt Helsingborg TREND TJEJ
Nöjesnytt Helsingborg ACCESSOARER TJEJ
Nöjesnytt Helsingborg TREND KILLE
Nöjesnytt Helsingborg ACCESSOARER KILLE
Nöjesnytt Helsingborg I HUVUDET PÅ EN KLUBBDIREKTÖ
R
Nöjesnytt Helsingborg EN STIFTELSE SOM FÖRBÄTTRAR
VÄRLDEN
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL PÅ STAN
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg FORMEX
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg VINTIPS Något att fira? Elle
r bara lite trött på vardagen? Ibland är det kul att unna sig ett lite lyxigare vin. Här är några dyrare flaskor som är värda de där extra slantarna. LYXA TILL DET MED V ad ett vin kostar beror på massor av faktorer. Var druvorna har vuxit – marken är till exempel dyrare i Bordeaux än i La Mancha. Vilken druva som har använts – populära druvor kostar mer än okända. Arbetsinsats - maskinskördade druvor är billigare än handplockade. Fatlagring – riktiga ekfat är kostsammare än ekchips i vinet. Flaskan - det finns allt från simpla till exklusiva. Vinfirman - en etablerad erkänd kan ta mer pengar än en okänd. Och då har vi inte pratat om kanske den viktigaste faktorn – marknadsvärdet. På 1990-talet kunde man ta nästan vad som helst för en flaska Rioja Grand Reserva - nu gäller samma sak för Amarone. I Bourgogne kommer man alltid betala en del för namnet och inte bara innehållet. I dag fokuserar vi på lite dyrare viner – vare sig det är odlingsområdet, ekfaten eller handplockningen som satt priset. Här är mina bästa tips. Och du – om du inte hittar vinet i din butik, be dem ta hem det åt dig.■ TEXT: JENS DOLK Roland Champion Special Club 2008 (90530) Champagne, Frankrike God och till utseendet lite udda champagne gjord enbart på druvan chardonnay. Fyllig doft med brödighet och toner av höstäpple blandas med en frisk och syrlig smak med toner av citrus och mineral. PASSAR TILL: Som drink eller till eleganta skaldjursrätter. PRIS: 396 kronor. BETYG: Cloudy Bay Chardonnay 2012 (93987) Marlborough, Nya Zeeland nnnnn Chablis Premier Cru Mont-de-Milieu Domaine Pinson 2011 (81469) Chablis, Frankrike Chablis görs alltid på druvan chardonnay. Det här är ett stramt vin som kombinerar fyllighet med en härligt vass citrussyra med mineraltoner. Riktigt god. PASSAR TILL: Smakrikare och eleganta fisk- och skaldjursrätter, gärna med lite syrliga tillbehör. PRIS: 222 kronor. BETYG: nnnnn 50 | nöjesnytt Vinerna från Cloudy Bay gör en sällan besviken. Fylligt och smakrikt vitt vin med doft av rostade fat och tropisk fruktighet men samtidigt en sval, frisk syrlighet av grape och grönt äpple som gör vinet allt annat än klumpigt. PASSAR TILL: Fisk och skaldjur eller till ljust kött. PRIS: 219 kronor. BETYG: nnnnn Vina Pedrosa 2010 (99399) Ribera del Duero, Spanien Riktigt gott. Mörk doft av skogsbär och smak med sötsyrliga blåbärstoner. Rejält sträv smak med rostade fattoner och lång eftersmak. PASSAR TILL: En blodig hängmörad biff med salt och peppar - mer behövs inte. PRIS: 159 kronor. BETYG: nnnnn SOMMARLYXIG KÄNSLA Än finns ingen anledning att sluta dricka rosé än. Jag har tipsat om den tidigare - men gör det igen. Detta är årets rosé! Bäst smak för pengarna. Côtes de Provence Pierre Paul Rosé 2013 (74125) Côtes de Provence, Frankrike, 79 kronor. Klassisk ljus laxrosa Provence-stil med läskande smak, doft av röda bär och syrlighet med inslag av grape. Ett vin som inte bara får full pott utan också ett extra plus i kanten - riktigt gott. Sötsaftig skogshallonliknande doft och smak med mulliga mörka bärtoner, kryddighet och härlig avslutande syrlighet. PASSAR TILL: Smakrika kötträtter med smakrika tillbehör. PRIS: 221 kronor. BETYG: nnnnn Châteauneuf-du-Pape Domaine Roger Perrin 2011 (79942) Châteauneuf-du-Pape, Frankrike f invin
Nöjesnytt Helsingborg FILMKOLL & RECENSIONER
Nöjesnytt Helsingborg SERIER