STT 1
20 STT Vecka 48 onsdag 28 november 2018 NÄRINGSLI
V SVENLJUNGA LRF Konsult har firat 100-årsjubileum, något man uppmärksammade i Svenljunga i måndags förra veckan. Under dagen bjöds besökarna på fika, tipspromenad och tre olika föreläsningar. Besökarna hälsades välkomna med en tipspromenadslapp, till en tipspromenad där alla deltagare fick välja ett pris. Därefter kunde man förse sig med kaffe och tårta, eller besöka någon av dagens tre föreläsningar, som handlade om lantbruk, skog och småföretag. Det skulle även varit en fjärde föreläsning, av en jurist som talade om familjeekonomi, men den blev tyvärr inställd på grund av sjukdom. – Det kommer att bli en ny chans i januari, säger Anna Ekman, kontorschef i Svenljunga och Ulricehamn. Bland besökarna fanns Inge Kvarneving. – Jag har jobbat här tidigare, och det är alltid roligt att komma hit, säger han innan han sätter kurs på fikabordet. Först ut av föreläsarna var Anders Andersson från LRF Konsult i Ulricehamn, som höll en föreläsning om lantbrukens lönsamhet. Han berättade om höstens upplaga av Lantbruksbarometern, där det visar sig att sommarens torka satt spår. – Andelen som upplever att man har god lönsamhet har minskat samtidigt som andelen med mycket dålig lönsamhet ökat. Men trots torkan ser Sveriges lantbrukare ljusare på framtiden, säger han. Lantbrukarna upplever också att konsumenterna fortsatt har ett högt förtroende för dem som producenter. Grovfoderförsörjningen är den stora utmaningen för mjölk- och köttbönderna efter sommarens torka. – Men vi i Sjuhäradsbygden har klarat oss förhållandevis bra, med en hyfsad sistaskörd. För mjölkbönderna ser lönsamheten ut att sjunka under året och kommande år, medan läget för köttböndernas lönsamhet är mer svårbedömt, säger Anders Andersson. – Vi vet inte vart köttpriserna tar vägen. Vad kan man då göra när lönsamheten är dålig? – Alla lantbruksföretag känner av en likviditetspress nu, och ju mer vi kommer in på stallsäsongen desto mer kommer det att märkas. Blir sedan våren sen kan det bli riktigt tufft. Men att stoppa huvudet i sanden funkar inte. Det gäller att analysera läget - och att vara rädda om er själva. Bland de förslag till åtgärder Anders presenterade fanns försäljningar. – Ofta har man grejer stående som man inte behöver. (Fler åtgärder i vidstående faktaruta). Han berättade också att Jordbruksverket subventionerar ett paket med rådgivningar i samband med torkan och dess konsekvenser. Subventionen innebär att man själv betalar 30 procent, medan Jordbruksverket betalar resten. Oavsett om man tar hjälp eller väljer att klara sig på egen hand är det dock viktigt att ta tag i problem men likviditeten. – Det sämsta du kan göra är att inget göra, det blir aldrig bättre av att vänta. KATARINA JOHANSSON katarina@stthuset.com ”Trots torkan ser Sveriges lantbrukare ljusare på framtiden.” ANDERS ANDERSSON Vid dagens första föreläsning medverkade Anders Andersson, LRF Konsult i Ulricehamn, som talade om lantbrukens lönsamhet, samt Ulrica Engblom, LRF Konsult i Svenljunga, som berättade om digitala bokföringspaket. Presenterade föreläsningen gjorde Anna Ekman, kontorschef i Svenljunga och Ulricehamn. JOHANSSON FOTO:KATARINA Åtgärder vid likviditetskris 1. Nuläge – avstämning 2. lnvesteringsstopp 3. Justerad balansräkning 4. Budget Gör/Se/Följ upp 5. Preliminärdeklaration 6. Försäljningar 7. Utökad rörelsekredit 8. Leverantörskrediter 9. EU-kredit 10. Förskott 11. Produktionsuppföljning 12. Hur mår du? 13. Handlingsplan med kort (likviditet) och långsiktig (resultat) strategi. Duell ska öka intresset för kockyrket TRANEMO Kockyrket är en av de yrkesgrupper där det kommer att råda brist i framtiden. För att motverka detta och skapa intresse för yrket anordnas Kockduellen, en matlagningstävling för högstadieelever. – Vi fick en intresseförfrågan i våras och anmälde en av våra klasser, klass 9 Blå, berättar Ann Lindgren som tillsammans med Johanna Berg är hemkunskaplärare på Tranängskolan. Det råder en tyst, lugn och koncentrerad stämning i hemkunskapsalen där en aptitretande doft spridit sig. Klassen är indelad i olika lag, sammanlagt åtta stycken som utifrån samma råvaror ska komponera och laga varsin rätt, just idag baserad på nötfärs. – Det finns också ett vegetariskt alternativ, säger Ann som för en gångs skulle inte behöver bedöma sina elever. Bedömningen står istället två kockar som själva gått kockutbildningen på Almåskolan i Borås, Johan Tyrén från Gastronomi Elva och Carl Kindblom från Din Deli och som själv gått på Tranängskolan som yngre. – Jag är väldigt positivt överraskad över deras hållbarhetsstänk, säger Carl, de använder nästan 100 procenst av råvarorna och jobbar rent och snyggt. Det uppskattar jag. – Tre minuter kvar, ropar Ann och lagen får bråttom att fixa det sista på sina rätter innan Johan och Carl bär ut tallrikarna för att sätta betyg och göra bedömningar. Trots tillgång till exakt samma råvaror varierar rätterna. Ett gäng har valt att göra eleganta nötfärscrepes toppade med råriven rödbeta, ett annat grekiska biffar med klyftpotatis. Simon Bondaro Karlsson, Emil Johansson och Noel Simonsson har valt att göra en klassisk pasta bolognese, en rätt som de redan vunnit Kockduellens instagramtävling med. Johan och Carl smakar och kommenterar. – Den här är bra, den är saftig och det var gott med citronen, det blir en bra balans med syra och sötma, konstaterar Carl och ger crepesen en nia i smakbetyg. – Och här har de varit fyndiga, säger Johan och pekar på en morot som skurits i en julgransform. Till slut kan de enas om en vinnare, det blir crepesen som går vidare till stadsfinalen i Borås i januari, då med en helt ny råvarukorg att välja maträtt från. Lyckas de där, En av dagens två domare, Carl Kindblom, född och uppvuxen i Tranemo, bedömer Simon Bondarov Karlsson, Emil Johansson och Noel Simonssons arbete. – Det är kul när det händer lite, tycker Noel och Simon som gillar att laga mat berättar att han gärna tittar på tv-kockar för att få inspiration. – Det gäller att planera noggrant, inte stressa och så göra det hyfsat noggrant, säger han. FOTO: TINA HJORTH SVENSSON kan de kvalificera sig till riksfinalen i februari. Men det är en annan historia. TINA HJORTH SVENSSON tina@stthuset.com KLART MED NY VD TILL SVEDBERGS DALSTORP Från och med 1 juni 2019 så tillträder Per-Arne Andersson som ny vd och koncernchef för Svedbergs. Han efterträder Sofia Axelsson som varit vd sedan 2017. Per-Arne Andersson kommer senast från CC Höganäs AB där han suttit som vd. – Per-Arne Andersson kommer att fortsätta att bygga koncernen och förstärker bolagets kommersiella kompetens. Han har med sig goda erfarenheter, inte minst som tidigare koncernchef i Kinnarps, säger Svedbergs styrelseordförande Anders Wassberg. KANADENSISKT BOLAG GÅR IN I VIDA TRANEMO De nuvarande ägarna till Vida AB säljer 70 procent av sina aktier till det kanadensiska bolaget Canfor Corporation. Försäljningssumman landar på 3 900 miljoner kronor. Canfor är ett en av värlKockduellen Kockduellen är en tävling med syfte att skapa ett större intresse för matlagning bland högstadieelever, och på sikt öka sökantalet till gymnasieprogrammet restaurangoch livsmedel. Kockduellen utförs i fyra etapper; skoltävling, stadsfinal, kvalificering till riksfinalen och slutligen en riksfinal och arrangeras av Visita. Kockarna Johan Tyrén från Gastronomi Elva och Carl Kindblom från Din Deli hade ett styvt jobb att bedöma resultatet av klass 9 Blås arbete i köket. dens största producenter av sågade trävaror, pappersmassa och papper med säte i Vancouver. De nuvarande ägarna av Vida behåller 30 procent av aktierna och kommer även i fortsättningen ansvara för den dagliga driften av koncernen som också behåller sitt varumärke.