Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Hösten är underbar
eller..? Nu är dags för den underbara hösten och den första delen av hösten är magisk om du frågar mig. Hög, klar luft, vackra färger och en känsla av nystart. Allt börjar, startar upp och sätter i gång på ett skönt och lustfyllt sätt. Det är en fantastisk tid i våra svenska skogar nu, det har fullkomligt exploderat av svamp i våra skogar. Tycker man om att plocka svamp så går det att göra det nu, innan det är för sent… eller så köper man svamp i affären eller på torget och har den till perfekta viner. Men vill man ut i skogen så är skogen är full av denna fantastiska råvara, och så bortskämda vi är i Sverige med allemansrätten som gör att vi kan ge oss ut i skogarna och plocka hem denna fina råvara. Här kommer några tips som förgyller upplevelsen av skogens guld. /Text: Peter Lannesand BOURGOGNE LES MURELLES – DOMAINE ROUX 2019 / Frankrike / Art.nr 5837 / 150:Här får vi ett, lätt smörigt, väldigt smarrigt och framför allt mycket välgjort vin för pengen. Det är en välkomnande vit Bourgogne som passar alldeles ypperligt till en smörstekt kantarellmacka. Stekt fläsk med persiljesås Morberg lagar husmanskost ll: Per Morberg / Bonnier fakta Sötma Du behöver: (4 portioner) 400 g skivat rimmat stekfläsk 800 g potatis Persiljesås 50 gram smör 3 msk vetemjöl 4 dl mjölk (minst 3% fetthalt) 1 dl vispgrädde 1 knippe persilja salt och nymald vitpeppar Vi har våra bruna bönor, danskarna har sin persiljesås. Det är så fruktansvärt enkelt att det nästan är ofattbart att det kan vara så gott. Eller det är ju därför det är så gott. Gör så här: 1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. 2. Smält under tiden smöret till såsen i en kastrull. Rör ner mjölet och blanda ordentligt. Vispa ner mjölken och grädden, lite i taget, och koka upp under vispning. Låt sjuda på svag värme i 3-5 minuter. Vispa då och då. Se upp så att såsen inte bränns vid i botten. 3. Hacka persiljan och lägg ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar. 4. Knaperstek fläsket i en stekpanna utan fett. 5. Häll av vattnet från potatiskastrullen och servera det stekta fläsket med den nykokta potatisen och persiljesåsen. Fyllighet Syra CHIARA CONDELLO 2018 / Italien / Art.nr 91224 / 149:Hos unga Chiara är man mycket noggranna med sina druvor och använder bara naturlig jäst. För pengen får du här ett verkligt elegant toppvin och du kan gärna spara vinet i källaren några år, det tjänar både du och vinet på. Men givetvis kan du även dricka det idag och det är ett fyndvin som passar såväl dina italienska delikatesser som svamp. Strävhet Texas Longhorn satsar på 100% svenskt kött Sedan 2005 har Ronnie Bergström och Kenan Barhanko drivit populära Texas Longhorn Steakhouse på S:t Larsgatan i Linköping. På Texas Longhorn serveras mat inspirerat av köket från den amerikanska södern. Och deras rätter tillagas, från och med i höst, med endast svenskt kött på tallriken. Texas Longhorn blir den första rikstäckande casual dining-kedjan som helt övergår till att bara servera nötkött, kyckling och fläsk från Sverige. – Det finns många fördelar med svenskt kött bl a har Sverige några av världens strängaste lagar rörande djur- och smittskydd som gör att man ställer höga krav på djurhållning och djurhantering, säger Ronnie och fortsätter; – Dessutom innehåller svenskt kött minst antibiotika i hela EU, vilket inte bara är viktigt för djurens skull, utan 14 NOLLTRETTON även för konsumenten då överanvändning av antibiotika kan utveckla resistenta bakterier. De vill även bidraga till att minska transporterna och på så sätt minska på utsläppen. Men det är inte bara hållbarhetsaspekten som får Texas Longhorn att välja svenskt kött. – När djuren får vistas ute och får äta grönt gräs mår de helt enkelt bättre och köttet blir därför mer smakrikt, vilket kommer ge oss nöjdare kunder. Vi kommer även i samband med att vi bara serverar 100% svenskt kött även presentera en ny kvällsmeny. – Vi ser många fördelar med att bara servera svenskt kött och är glada över att hittat svenska leverantörer som kan leva upp till våra höga krav på smak och kvalité, avslutar han. (BN) Fyllighet Syra LANGHE ROSS - GIOVANNI ROSSO (2000 ML) 2018 / Italien / Art.nr 2431 / 249:Denna kvalitetsbox är ett riktigt fynd. Smaken är kryddig och nyanserad med inslag av lingon, körsbär, rosor, jordgubbar, nypon och svart te. Tro inte att detta vin är sämre bara för att det är ett boxvin. En perfekt kamrat till din svamp i höst – ett italienskt fynd från Piemonte. Strävhet Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl