Campus 1
intresse för mat och dryck och att kunna kombiner
a ihop ett alkoholfritt alternativ till mat och samtidigt få en fantastisk smakupplevelse. Vin med en ostbricka är ju alltid rätt, men té med ost når helt andra smakhöjder. Jag jobbar nu både med privatkunder och med caféer och restauranger som önskar komplettera med té som passar deras utbud och menyer. För att bättre kunna möta restaurangerna på deras kunskapsnivå gällande vin utbildade jag mig även till vinsommelier. Det är alltid en fördel om man pratar samma språk. Hur ser du på tétrenden? Det ska vara té i drinkar, té ska paras ihop med mat och fler och fler nya typer av téer lyfts fram. Kommer té fortsätta växa och vilka är de starkaste trenderna framöver? – Té är ju den näst största drycken i världen, så tétrenden kommer hålla i sig och jag hoppas att den går till ett mer medvetet tédrickande där man hellre väljer rena och kvalitativa téer utan bekämpningsmedel över ”tea dust” med syntetiska eller konstgjorda aromer. Mitt jobb inom Tea junkie innebär inte bara försäljning utan också en vilja att utbilda och informera mina kunder och potentiella kunder om vad té faktiskt är, vad du kan använda det till och försöka hitta kundens egen favoritpalett. Té är ju inte bara en dryck utan kan även användas som krydda i mat och de använda tebladen behöver ju inte slängas i matavfall utan funkar utmärkt som gödning till växter. Matcha är ju fortfarande väldigt hett men nu kommer Houjicha och tar plats och även som en espressovariant. Houjicha är ett rostat grönt té från Japan och till espressovarianten har man valt en italiensk rostning, fantastiskt gott som ger en något nötig ton med en liten touch av lakritsrot. Ljuvligt! Just det där med att para ihop té med mat tycker jag är intressant. Om man pratar om vinsommelierer så är en av deras främsta egenskaper att hjälpa oss att hitta vilket vin som passar bäst med vilken mat. Vad är dina bästa té- och matkombinationer? – Para ihop té med mat är ett riktigt häftigt äventyr med ett enormt utbud av smaker. Det har utvecklats ett aromahjul för té som till mångt och mycket påminner om aromahjul för vin. Té och vin har nästintill samma aromapalett och listar upp aromatiska ämnen HÖSTTERMINEN 2021 33