Campus 1
yrken som till exempel kryddigt, jordigt och blom
migt som utgångspunkt för att utvärdera te. Para ihop té med mat är en snabbt utvecklande trend och att behärska konsten att para ihop té med maten är faktiskt lika viktigt som att veta hur man väljer vinet till en läcker måltid. Att välja rätt té kan förvandla en vanlig middag till en helt unik kulinarisk matupplevelse och du behöver absolut inte vara en tékännare för att märka skillnaden. Åsa berättar att vi i väst just börjat lära oss att para té med mat, medan man i öst har druckit té till de lokala rätterna i årtusenden. – Para ihop vin och mat känner sig de flesta bekväma med, men faktum är att té är väldigt likt vin när det kommer till att para ihop med mat. Det finns ett sätt att göra det på så att de förstärker smakerna av varandra. Precis som med vin kan man se té i ett spektrum av allt från det lättaste till det mest fylliga. Oprocessade vita téer kan jämföras med champagne och mörkare pu-er står för mer mogna eller långlagrade viner. Syftet med att para ihop té med mat är att förbättra smaken av både maträtten och drycken, så du vet att du hittade den bästa kombinationen när smak och styrka av det valda receptet är snyggt komplementerat och accentuerat av doften av det plockade téet, och vice versa. Om du kör ett starkt aromatiserat recept bör du välja en mer robust tésmak eftersom dryckens smak annars är svårare att skilja. – Den häftigaste rätten med té som jag upplevt är tempurafriterade teblad – nyplockade teblad som tempurafriteras och äts med ris. För övrigt så finns det så många olika smakkombinationer med té och mat som är riktiga knockouter. När det gäller té som krydda i dessert är en av mina favoriter en vegansk Earl Grey cheescake. En annan häftig smakkombination är udonnudlar gjorda av hojicha, toppad med långkokta ägg och salladssenap med en buljong av puér. Perfekt för lite kallare dagar. En ostbricka med té känns kanske lite konstigt, men faktum är att det var väldigt vanlig speciellt under den viktorianska tiden i England att efter jobbet avsluta dagen med att äta lite ost, bröd och bitar av kött tillsammans med te och säkert en och annan öl. En fransk comté eller Gryuere de comté tillsammans med en rostad oolong. Många gröna teer fungerar bra med färska getostar eller brie. En annan höjdare, om man vill lyfta fram och komplettera de gröna smakerna i råa eller kokta grönsaker, är matcha. Exempelvis ett flatbread eller pizzabotten med matcha som dryck tillsammans med fina betor och getost. Marvellous! För att lyckas med kombinationen té och mat rekommenderar Åsa att välja tesort baserat på huvudingredienserna i rätten som ska lagas. – En snabb titt på köket från de traditionella teproducerande regionerna kan också ge dig viss inblick i matoch tépairing. Japanska gröna téer går till exempel bra med de flesta fisk- och skaldjursrätter liksom med risbaserade recept. Rätt té till rätt mat frigör inte bara egna smaker till sin fulla potential – utan kan även framkalla en tredje smak. Lyckligtvis är té en mångsidig dryck och du kan para det med en mängd olika livsmedel – från de klassiska mexikanska rätterna till de söta chokladdesserterna. Det lyfts ofta fram hälsoaspekter som fördelar med té men smaken måste naturligtvis vara det absolut viktigaste. Vad är det, för dig personligen, med té som gör att du valt att fokusera på det? – Smakerna och de oändliga smakkombinationerna med mat. Mystiken, traditionerna, kulturen, de avancerade och helt magiska ceremonierna. Den tusenåriga historien och det enorma utbudet av fina och unika teer. En livstid räcker inte till. Hur har coronakrisen påverkat téindustrin? – Precis som alla producenter runt om i världen har påverkats, så har även téindustrin påverkats. Det har varit, och är fortfarande, tufft för oss alla men vi försöker se det positiva och det vi vet med säkerhet är att det finns ett slut. Vi vet inte när, men vi får stötta varandra på de sätt vi kan och med stort hjärta och omsorg. Ni fanns tidigare i Malmö saluhall men gör tyvärr inte det längre. Vad var det bästa med att finnas där? – Att komma ut som första tebaren med högkvalitativa, rena téer utan syntetiska aromer och bekämpningsmedel. Att lära ut om té och dess historia, kultur, smakkombinationer och hur du får det mesta ut av ditt té och dess smaker. Hur många koppar té dricker du per dag och vad fanns i koppen i morse? – Det varierar beroende på om jag kombinerar det med mat som krydda eller dryck men i genomsnitt tre till fem koppar. I morse blev det som vanligt en ceremoniell japansk matcha superior tillsammans med min sjuåriga dotter som drack sin dagliga matcha latte. 34 CAMPUS