Marknad Öresund 1
MARKNAD MÖTER CALLE GUDMUNDSSON, GLASSMÄSTAREN &
VD:N MED FULL RÄTT ATT VARA GLASSIG Carl-Gustaf Gudmundsson förvaltar en lång företagshistoria i form av ett genuint familjeföretagande. Passionen för familj, glass, kvalité och glassevolution glöder än idag. Vi möter vd:n som aldrig slutat tro på att glassigt står för glatt, godhjärtat och genuint gott. TEXT OCH FOTO: THOMAS LB JOHANSSON Engelholms Glass grundades 1937. Varför blev det glass som företagsidé? - När mejeriet producerade grädde så gjorde man även smör, berättar Carl-Gustaf Gudmundsson (”Calle”). Det fanns då inte kyl och frys möjligheter såsom idag. Smöret blev stundtals härsket när det levererades ut till slutkunden. I det ögonblicket reflekterades det över vad man i stället skulle kunna producera av grädden. Ett nytt beslut togs då. Det var dags för att introducera glass. Vad är det som gör att företaget har överlevt under så många år? - Initialt var det lokala bönder som drev och ägde mejeriet, delger Calle. Den 31 december 1976 la man ned Ängelholmsmejeriet. Det införlivades i Helsingborgs mjölkcentral. Då bildades Engelholms Glass AB med min fader Gunnar Gudmundsson i spetsen. 1977 grundades familjeföretaget som sedan har levt kvar under alla år och som är aktivt än idag. Du har många minnen med företaget. Vilka är de två härligaste upplevelserna från förr? - Låt mig tänka en kort stund, säger Calle. Det har ju gått några år och det har uppstått många minnesvärda händelser genom åren. Det första stora minnet är nog vår start som familjeföretag. Jag hade bara arbetat i två år i glassfabriken innan det var dags för nedläggning, men vi kunde vi starta upp produktionen igen år 1977. Sedan skulle jag välja det andra lyckliga ögonblicket från när vi den 7 februari 1982 flyttade ut fabriken hit till Helsingborgsvägen i Ängelholm. Det är fina stunder och minnesvärda milstolpar i företagets historia tycker jag. Engelholms Glass finns ju representerade i flera butiker. Hur långt norrut i Sverige återfinns ni? - Vi har en nordlig representation i Gnarp och i Sundsvall, förmedlar Calle. Det finns även återförsäljare i Stockholm. Det område som vi sköter själva mer norr om Skåne, med egna bilar och vi distribuerar glass, är Halmstad-Växjö-Kalmar. I dagsläget har vi inget i utlandet. Att skånsk gräddglass har pondus och håller hög kvalité är ni ett bevis på. Var ligger framgången bakom ert företagande? - Det är nog att vi hela tiden har hållt oss till vår filosofi om att tillverka gräddglass av hög kvalité, kommenterar Calle. Vi har dessutom hela tiden varit angelägna om att råvarorna ska finnas att tillgå med kort avstånd till fabriken. Vidare så har vår familjekänsla aldrig försvunnit utan lever kvar än idag. Förr var det mina föräldrar, jag och några syskon. Idag är de en syster till mig, mina barn och jag som arbetar med verksamheteten så vi fortsätter att driva företaget vidare inom familjen och nu med flera generationer representerade. Att som traditionellt glassföretag utveckla vegansk glass är en ny utmaning. Är det svårt och tänker ni skapa fler sorter? - Det är beslutat att vi ska ta fram fler sorter, delger Calle. Det är ett sortiment 14 Öresund