Anpassade näringsdrycker är ett komplement när ma
t inte räcker till. skyddande egenskaper påverkas. Även svamp och virusinfektioner kan lättare få fäste. Det kan bli svårare att tugga och svälja och smaken förändras, vilket i sin tur kan leda till ett sämre matintag. Upprätta en Handlingsplan med Mål; En intakt och fuktig munslemhinna, fri från infektioner. Omvårdnadsåtgärder och information till patienten: • Noggrann munvård • Munnen och läpparna bör fuktas ofta. Använd munspray, tuggummi eller sugtabletter till exempel Salivin som ökar salivutsöndringen • Välj mat med mer tuggmotstånd som tuggas noga – då bildas det mer saliv • Fluorbehandling och regelbunden tandläkarkontakt är bra förebyggande åtgärder • Vid behov be läkare ordinera antimykotikum eller Xylocainspray vid smärta. Regelbunden uppföljning av ovanstående omvårdnadsåtgärder är viktigt. Planera in datum för uppföljning. Patientinformation om kalium Kalium är ett mineralämne, som kroppen behöver bland annat för 40 att nerver, muskler och hjärta skall fungera normalt. För hög eller låg nivå i blodet kan ge muskelsvaghet och rytmrubbningar i hjärtat. Det utsöndras normalt via urin hos de som har friska njurar och en liten del genom avföring. Det finns flera orsaker till att kaliumnivån i blodet kan bli för hög och det är viktigt att man identifierar orsakerna. Det kan till exempel vara: • Att man äter kaliumrik mat och dryck • Viktnedgång på grund av för litet matintag. Prata med sjuksköterska eller dietist vid dålig aptit • Förstoppning. Prata med sjuksköterska om du behöver lösgörande medel för magen. • Vissa läkemedel • Insulinbrist om man är diabetiker • Metabolisk acidos, som är en vanlig syra-basrubbning vid njursvikt • Vid dialys- för lite dialysbehandling De flesta livsmedel innehåller kalium i varierande mängd. Tillagningen av råvarorna kan påverka kaliuminnehållet i maten. Vid blötläggning, kokning och konservering försvinner en del av kaliumet. Därför skall man inte använda kokspad eller blötläggningsvatten i matlagningen. Tillagning genom ångkokning, i ugn eller mikrovågsugn påverkar inte kaliummängden speciellt mycket. Du kan DIALÄSEN 3.2016 FRIDA FONDELIUS