Ett exempel på nutritionsbedömning: • Bedöm ätsvå
righeter, aptitlöshet, illamående/kräkningar (kan bero på cirkulatoriska rubbningar till följd av dialysbehandling eller otillräcklig dialys som ger bland annat metabolisk acidos), smakförändringar, andra uremiska symtom. • Vikt, viktutveckling, BMI, hudturgor, känn och titta på hud och slemhinnor om de »ser« torra ut, bedöm eventuella ödem eller ascites som kan maskera viktnedgång. • Vid PD: upplevs fyllnadskänsla av dialysvätskan som kan ge utebliven hunger och tidig mättnadskänsla? Observera att vid en eventuell peritonit förbrukas extra mycket energi. • Laboratorievärden som P- och S-Albumin, även CRP samtidigt som S-Albumin eftersom det är en markör vid inflammation, blodfetter (kolesterol, triglycerider). Följ även utifrån behov fosfat, kalium, Hb, krea, urea, St.bic, blodglukos, HbA1c samt Kt/v. • Bedömning av protein- och energiintag. Kan använda 24h recall eller matdagbok. Om proteinintaget understiger 1,0 g/ kg/dygn bör åtgärder vidtas. Kontakta läkare vid behov. • nPNA (normalized protein equivalent of total nitrogen appearance) används framförallt vid pre-dialys. Ett mätvärde som kräver att patienten är i metabol balans. Det anger det uppskattade proteinintaget beräknat från ureabildningen. 1g/kg/dygn bör uppnås som minsta gräns. Vid ödem och övervikt kan nPNA bli missvisande lågt. PCR användes tidigare, men är en inadekvat benämning eftersom det endast anger nettokatabolismen. • Validerat instrument för att bedöma nutritionsstatus; SGA (Subjective Global Assessment), MNA (Mini Nutritional Assessment), MUST (Malnutrition Universal Screening Tool), MIS (Malnutrition Inflammation Score). • Handgreppsstyrka (till exempel Jamar och Grippit) har visat sig korrelera med muskelmassan. • Bedömning av kroppssammansättning (till exempel mätning med DEXA och bioimpedans). • Antropometriska mått, till exempel armmuskelomkrets eller skinfold då man mäter hur stor procentandel av vikten som utgör fett). • Använd din kliniska blick. Kan till exempel se avmagring som avsmalnande lår eller vid tinningarna. Uppmuntra till fysisk aktivitet. • Depression? Sociala problem? En patient som är deprimerad äter sämre. • Koppla gärna in dietisten som har goda kunskaper på detta område. själv lära dig vilken kost som är kaliumrik och påverka ditt intag genom att undvika dessa eller minska mängden du intar. Men viktigt är att du först känner till ditt kaliumvärde och orsak till eventuella höga värden, så att du inte utesluter livsmedel i onödan och därmed förlorar viktig näring som du behöver. Ibland kan det vara bättre att ta ett läkemedel, Resonium som motverkar högt kalium, än att begränsa sig för mycket med kosten. Dietisten hjälper dig gärna med ytterligare kostrådgivning eller information. Förebyggande åtgärder mot malnutrition och viktförlust För pre-dialytiska patienter är det viktigt att följa energiintaget genom kostanamnes och bedöma proteinintaget genom mätning av ureautsöndring i dygnsurin. Man kan ställa »riktade« frågor om matvanor och man ska ha en noggrann kontroll och uppföljning av nutritionsstatus. Det bör utformas en individuell plan avseende nutrition för alla patienter. Där följs viktutveckling, BMI, aptitlöshet, illamående/kräkningar, smakförändringar, gastrointestinala funktionen, bedömning av kroppsfett, muskulatur, ödem som kan maskera viktnedgång, funktionsprov som handgrepp och uppresning från sittande. En viktförlust på >10 procent av kroppsvikten inom loppet av sex månader är ett observandum och ett tecken på inadekvat nutrition. Behandlingen ska motverka metabolisk DIALÄSEN 3.2016 acidos och faktorer som ökar katabolismen genom att till exempel se till att patienten har ett optimalt näringsintag. Allt Exempel på kaliumrika livsmedel: • Frukt- och grönsaksjuicer, vissa mineralvatten som Vichy Nouveau. Välj hellre te, cider, öl eller blåbärssoppa • De flesta frukter och bär (men tänk på att du behöver vitaminerna de innehåller). De mest kaliumrika är banan, avokado, honungsmelon, vinbär och torkad frukt. Konserverad frukt eller kokt frukt är bättre alternativ • Råa rotfrukter. Kokta, inlagda, konserverade eller frysta grönsaker innehåller mindre kalium. Men häll bort kokvattnet • Potatis och maträtter där potatis ingår som Janssons frestelse, potatisgratänger, pommes frites och chips. Vid kokning, koka utan skal och gärna i bitar med rikligt med vatten. Kokvattnet hälls bort. Ett bättre alternativ än potatis är ris och pasta • Mjölk, fil, yoghurt och välling • Mineralsalter som Seltin. Använd istället vanligt joderat koksalt • Jordnötter, nötter, mandel, lakrits, kakao, choklad och fröer. 41