019 1
FESTIVAL Text: Pelle Tamleht LYXFESTIVAL PÅ OKÄND
Ö I SOMMAR M ed Sveriges bästa bartender, en stjärnkock samt Grammisbelönade artister siktar Woodland på att bli landets nya ‘botiquefestival’. När majoriteten av Sveriges festivaler kastar in handduken är det uppfriskande att se hur några går emot strömmen och istället startar festival, trots restriktioner på max 50 personer på samma begränsade yta. Woodland är en sådan. Festivalen, som är belägen på en hemlig ö i Stockholms skärgård, har ett besökartak på 40(!) gäster per gång och färden dit går med båt med en restid på cirka två timmar. Premiären går av stapeln den 1 juli och rullar sedan på under ytterligare fyra dagar. Bakom Woodland står artistbyrån Jubel som beskriver konceptet som en republik dit man åker för att få en, såväl kulinarisk som musikmässig, upplevelse. Vid barrodret står välrenommerade bartendern Hampus Thunholm och musiken presenteras av bröderna Viktor och Gustaf Norén. För maten står stjärnkocken Sayan Isaksson som bland annat har Michelinkrogen Esperanto på sitt cv. Sayan kommer närmast från “Isaan’” på Berns och har under sin karriär bland 16 NOLLNITTON annat drivit restaurangerna Esperanto, Imouto och Råkultur. Dessutom har han belönats med flertalet Gulddrakar, tävlat i Sveriges kocklandslag och stått bakom Nobelmiddagen flera gånger. – Jag har lagat thaimat i ett år nu så det ska bli spännande att göra något annorlunda och med ‘punch’ i, där maten gärna får sticka ut. Att göra det på det här sättet där man suddar ut gränserna mellan kök och gäst, samt kock och gäst, känns väldigt energifyllt, säger Sayan Isaksson. Med sig kommer han att ha Jens Sjöström från Svartengrens som kommer att hjälpa Sayan att elda. – Jag inspireras väldigt mycket av eld och att mortla saker, det är även en fin säsong för grönt och det går kanske att hitta saker på ön som går att grilla. Hampus Thunholm utsågs i vintras till årets bartender på Bartender’s choice awards och har bland annat varit ansvarig för baren på Fävikens bar i Åre. Han kommer senast från Lucy’s flower shop i Stockholm. – Jag har väldigt blandade erfarenheter av bartenderyrket och till Woodland tar jag med mig det bästa från en stökig festivalbar, Fävikens naturinspirationer och Lucy’s flower shops välbalanserade cocktails. Det ska bli spännande att tillsammans med gästerna uppfinna nya regler för hur dryck ska upplevas – där det normala blir det onormala, säger Hampus Thunholm. Bröderna Gustaf och Viktor Norén är kända från såväl Mando diao som Sugarplum fairy och deras uppdrag på Woodland är att tonsätta det dygn som besökarna tillbringar på ön. – Vi har mer och mer börjat sjunga som kockar lagar mat. När det är sommar besjunger vi den på samma sätt som en kock serverar den. Vi vill därför tillsammans med Sayan och Hampus vara en förstärkare till en magiskt naturupplevelse där natur, musik, mat och dryck i symbios skapar en så stark sinnesstämning att den bränner sig fast, skakar om och lever sig kvar, säger Viktor Norén. Biljetter till Woodland släpptes den 16 juni och i biljettpriset ingår resa tur och retur Nybrokajen, boende i tipi-tält inredda med sängar, middag signerad Sayan Isaksson samt musikunderhållningen! Biljettpriset är dock inget man viftar bort; för den här 24-timmarseskapaden vill arrangörerna ha 3 995 kronor per person eller mer. Läs mer på republicofwoodland.se. Schemat ser ut som följer: Dag1 15.00 – Avfärd Nybrokajen 17.00 – Ankomst Woodland (Checka in, ta en rundtur, bada) 18.30 – Fördrink 19.00-sent – Lång middag, dryck & musik Dag 2 10.00 – Frukost 13.00 – Hemresa 15.00 – Tillbaka på Nybrokajen Datum för Woodland: Onsdag 1 juli Torsdag 2 juli Fredag 3 juli Lördag 4 juli Söndag 5 juli