019 1
DRYCK Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson J
ON BACANU FORSSTÉN – BARBYGGARE, DRINKKOMPOSITÖR & SERVICEPROFFS et finns en unik bar på Kungsgatan mitt i Örebro. Det är den Sydamerika-inspirerade baren Chilango inne i Örebro saluhall. Chilango har på bara några år blivit känd som ett kvalitetsställe som skickligt fångat upp det växande intresset kring gin och klassiska cocktails och serverar dem med lika delar noggrannhet och kärlek. D – Skriv att Chilango är en liten bar med ett stort hjärta, är det sista Jon Bacanu Forsstén säger strax innan vi skiljs åt och när jag nu sitter och skriver ut den här intervjun känns det som en bra sammanfattning av både Chilango och dess bartender. Jon är född och uppvuxen i Bukarest i Rumänien och kom till Sverige som 23-åring 1991. För att komma ut och lära sig språket fortare påbörjade han en restaurangutbildning på ett år som AMU (senare Lernia AB, reds. anm.) anordnade. 20 NOLLNITTON – I samband med den fick jag min första barutbildning och då tände det till, berättar Jon. Samtidigt jobbade han extra på olika krogar och inte så långt efter avslutad utbildning fick han sin första anställning på dåvarande Slottskrogen. Där arbetade han som servitör i ett par år innan ägarna tog över Frimis 1995 och ville att han skulle flytta med över till andra sidan Storbron. – Det var då jag började jobba i baren. Jag blev barchef på Frimis och sedan blev jag kvar i 13 år. Det finns troligen en stor kreativ ådra i de flesta bartenders men hos Jon verkar den inte bara begränsas till drinkkompositioner. Han har varit med och byggt närmare ett tiotal barer från grunden under årens lopp. – Ibland kliar det i fingrarna, säger han och ler. Efter Frimis-tiden, samt jobb på den, då, nya och heta sportbaren O’Learys, bestämde han sig för att satsa på ett eget ställe. Lokalen hittade han mitt på Stortorget, ett kafé som gjordes om till restaurang och bar. Kanske hade den här intervjun genomförts där om inte ödet tagit en annan vändning. Samtidigt som Jon öppnade upp Level på Stortorget så växte ett ännu större projekt fram vars epicentrum skulle komma att lokaliseras till klassisk krogmark i Örebro. Adressen Kungsgatan 3 har sett krogar passera som blivit legendariska för olika generationer – ölhallen Storstugan på 1940-talet, Dr Z på 1980-talet och inte minst 1990-talets Björnstugan. Nu fanns istället storslagna visioner om ett nytt nöjespalats och när Jon fick erbjudande om att komma dit och vara med och forma ett koncept som Makeriet från början kunde han inte tacka nej. – Jag tilltalades mycket av att få vara med i uppbyggnaden och jobba fram designen av barerna. Så jag