019 1
Foto: Chilango bar Foto: Chilango bar Foto: Tomas
Karlsson lämnade Level och under ett halvår fram till öppning byggde jag upp konceptet ihop med restaurangchefen och kökschefen. Visionen var att skapa stans största mötesplats med olika koncept som flöt in i varann, berättar Jon. Efter ett par år kom nästa erbjudande han bara inte kunde tacka nej till. – Jag blev kontaktad av Roger Hjälm på Katrinelund gästgiveri och sjökrog som ville att jag skulle komma och ta rollen som restaurangchef där ute. Det är ett fantastiskt ställe, de är som en stor familj så det var verkligen ett drömjobb. På sjökrogen i Katrinelund var det inte bara baren han hade ansvar för längre nu fick han ta ett helhetsansvar där han koordinerade hela arbetet – från kök till bar och servering. Den berömda spindeln mitt i nätet. – Men där kunde jag inte heller låta bli att bygga bar. Ägarna var med på noterna och tillsammans satte vi igång att bygga en ny bar med lounge inomhus. Det förändrade hela verksamheten, säger han och ler åt minnet. Och de där fingrarna fortsatte att klia på honom, så pass att han gav sig på ett nytt utmanande projekt under vinterhalvåret, då han ändå var ledig från sjökrogen. – Jag hade ett litet projekt där jag skulle omvandla Café och restaurang Ingeborg till en häftig vin- och cocktailbar. Jon hann aldrig förverkliga hela sin vision för Ingeborgs innan han klev av projektet men restaurangens ginfokus som lever kvar än idag är ett resultat av hans inblandning. Och trots att den kraftigt växande gintrenden, då, var ett välkänt faktum även här i Sverige så blev nog en och annan gäst överraskad över det väl tilltagna utbudet av ginsorter på Engelsbrektsgatan. När man förr kunde välja mellan Beefeater eller Bombay (om bartendern ens iddes fråga) så kunde man nu välja från en ginmeny med över 40 sorter. – Jag har fortfarande Bombay i batteriet men idag är det den billigaste, säger Jon och belyser hur mycket ginutbudet förändrats under 2010-talet. I exempelvis Storbritannien har antalet ginsorter mer än fördubblats mellan 2010 och 2016 och en sökning på gin på Systembolagets webb gav den sista maj i år 379 träffar. Medan det är en överdriven uppgift för en normal cocktailkonsument att prova allihop så har den här explosionen i alla fall medfört att det är lättare att hitta en favorit och att allt fler blir medvetna om att det är skillnad på gin och gin. Och ginfokuset fick följa med när Jon gick över till Örebro saluhall för att bygga upp Chilango. Visionen var tydlig redan från början: “Stans skönaste cocktailbar med fokus på Sydamerika. #06 2020 21