jaguarkocken grillspecial Tips Tänk på att kol oc
h briketter fyller olika funktioner, briketter brinner längre men får inte upp samma temperatur som träkol. Ett bra tips är att använda briketter i botten och kol ovanpå för att få bra glödtid och temperatur. Snåla inte med kolen, det är viktigt så att du får en bra glöd som håller värmen länge! För att få rätt temperatur för ändamålet kan du jobba med spjällen och justera lufttillförseln, för låg temperatur som räcker länge ska du börja med spjället nästan stängt. Vill du få in röksmak på ditt kött, blötlägg en näve rökspån och lägg in i grillen, grilla med låg temperatur. Rekommenderas till kalvkött Salvia och vitlöksmarinad Plocka en kruka med salvia och skala 2 st vitlökar, mixa allt i en matberedare tillsammans med 3 dl matolja till en slät marinad. Tzatziki Du behöver: Rekommenderas till hjort, älg, rådjur, dov Kryddrubb Vid användning av kryddrubb bör köttet penslas med BBQ sås efter grillning. Min rekommendation är: Chef Paul Magic Seasoning Blends (färdig kryddrubb) Egengjord rubb: Blanda svartpeppar, vitpeppar, vitlökspulver, spiskummin, paprikapulver, cayenne och mortlade korianderfrön i en bunke, sedan strör du ett jämnt lager över köttet och masserar in kryddorna. Vakuumpacka eller låt ligga inplastad i minst några timmar innan grillning. ca 20 min 6 pers 1 gurka ½ msk salt 2 vitlöksklyftor 2 msk olivolja 4 dl matlagningsyoghurt/ grekisk yoghurt Salt och peppar Instruktioner: • • Skölj och dela gurkan på längden, använd sked och ta bort kärnhuset Riv gurkan på grova sidan av ett rivjärn. Blanda med saltet och låt hänga i ett durkslag minst 15 min (gärna över natten). • Pressa sedan ut resterande vätska med händerna och lägg gurkan i en bunke, tillsätt pressad viltök, yoghurten och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Rekommenderas till vildsvin Timjan och rosmarinsmarinad smaksatt med chili, vitlök och citron Strimla upp chilin, skiva alt. pressa 2 st vitlökar i en bunke, zesta (riv skalet) citronen och dela ner den i halvmånar. Plocka kvistar av rosmarin och timjan, blanda allt och fyll på med ca 3 dl olja (så det täcker köttet) och blanda runt. Låt stå kallt, gärna vakuumpackat. 91 Tips Låt gärna den rivna gurkan stå med salt över natten