Nolltretton 1
HOS OSS FÅR NI HANDGJORDA, EGENDESIGNADE SMYCKEN
EFTER ERA EGNA ÖNSKEMÅL FEST Förhöj Festen med goda & spännande drycker Text: Kristian Andersson Foto: Henrik Nydahl När det vankas festligheter är det mer regel än undantag att olika goda drycker inkluderas. Det bjuds ofta på välkomstdrink, mingelbubbel och rött eller vitt vin till maten. Dessutom händer det att en och annan drink slinker ner. Men hur ser trenderna gällande drycker ut idag och vad ska man tänka på inför en bjudning. För att få svar har vi rådfrågat Daniel Andersson, vinsäljare och sommelier på Spring Wine and Spirits, dotterbolag till Spendrups. - Idag styrs nivån på festligheten i mångt och mycket av bubbeldrycker och diverse mousserande viner - speciellt Prosecco (som kommer från norra Italien) och Cava (från den spanska regionen Katalonien). Tidigare har vi i Sverige druckit dessa som välkomstdrink eller som fördrink under till exempel ett mingel, men den trenden har ändrat sig. Idag dricker vi Prosecco och Cava över hela året, speciellt under vår och sommar, men även till maten. Precis som man gjort traditionsenligt i ursprungsländerna sedan 100 år tillbaka. Men vi kommer fortsatt att bjuda på både Prosecco och Cava som välkomstdrink, vilket bägge passar utmärkt till. Så starta din festtillställning på bästa sätt med dessa mousserande viner, berättar Daniel. Gamla Rådstugugatan 44, Norrköping mån-fre 10-18 • lör 10-14 tel. 011-10 29 75 www.Atelje15.se 38 NOLLTRETTON Endast för publicering i Nolltretton / N ll l ELEGANT OCH BALANSERAT Vad gäller viner så har sorter gjorda på vindruvan riesling blivit mycket populära. Det beror till stor del på att den druvan skapar en mer balanserad dryck, både vad gäller smak och alkoholhalt, och kan vara antingen söt eller med hög syra. - Vi har, utan att sluta med det helt såklart, gått ifrån viner som är kraftiga, har en starkare smak och högre alkoholprocent. Trenden visar att vi idag föredrar ett mer, låt oss kalla det ”elegant” vin. Det betyder att smaken är mer balanserad och alkoholhalten lägre. Vi vill kunna dricka fler glas vin utan att bli för berusade och njuta längre av till exempel smakkombinationen av mat samt dryck, förklarar Daniel och fortsätter; - En annan trend är att vi vågar prova mer nya sorters vin idag då vi är mer kunniga och medvetna än tidigare. Till exempel ser vi ett ökat intresse av vita viner från Östeuropa, men även från Schweiz och Kanada. Schweizarna är oerhört duktiga på vita viner men väljer att inte exportera så stora mängder, därför har vi heller inte upptäckt dem på samma sätt som viner från Spanien, Italien och Frankrike. Att vi hittar nya favoriter från andra länder beror på att vi reser mer och på så sätt lär oss mycket, vilket i sin tur gör att vi ställer krav på restauranger genom att vara medvetna om vad vi tycker om och önskar dricka till maten. Det resulterar i att även restaurangernas sortiment uppdateras och blir mer spännande. GIN STÄNDIGT AKTUELLT Tycker man om att då och då dricka någon god drink så är det gin och tonic, rom, tequila och mezcal som ligger i ropet. Särskilt G&T har blivit ”it-drinken” den senaste tiden. - Sprithyllorna på systembolaget är fyllda med gin, gin och åter gin. Det finns många sorter att välja mellan, så det finns utrymme att både prova, blanda och smaka med olika ingredienser för att hitta sina favoriter. Dessutom finns det en uppsjö av olika tonicsorter i de flesta livsmedelsbutiker. Så även där ser man en stor efterfrågan på blanddryck till gin. På de flesta krogar, barer eller restauranger hittar du de mest populära ginsorterna, vilket är ytterligare bevis på att även den branschen följer gästernas medvetenhet. Idag vet många när de beställer en G&T vilken gin de vill ha med vilken tonic. Rom gillas av många då det är ett sötare alternativ till whisky, vilket också går hem hos kvinnor. Har du några tips att dela med dig av? - Ta ut det vita vinet ur kylen cirka 30 minuter innan det ska serveras och stoppa då in det röda vinet, vilket också ska vara smått kylt för att smaka som bäst. Har du en öppnad flaska vin som inte druckits upp kan du för all del stoppa tillbaka korken och ställa flaskan i kylen. Då håller sig vinet bra i flera dagar. Sedan vill jag uppmana till att våga testa nya sorters drycker, oavsett det gäller bubbel, vin, sprit eller öl. På så sätt lär man sig mycket och smakupplevelserna blir spännande. Och har man frågor kring vilken dryck som passar till vilket tillfälle då är det bästa att helt enkelt fråga experterna, till exempel på Systembolaget, avslutar Daniel.