Buffé 1
Smördeg – utan smör ... Lite konstigt kan det tyc
kas att fl era av de smördegar som säljs idag faktiskt inte innehåller just smör. Läs noga på innehållsförteckningen om du vill ha en äkta smördeg. För den som vill äta veganskt är det förstås en fördel att vissa smördegar i stället görs på margarin. LÖKTARTE MED SOLTORKADE TOMATER OCH OLIVER Frasigt och festligt med smördeg. Anna och Maria blåser ut 2015. FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 1 rulle kyld smördeg (250 g) 6 gula lökar 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk strösocker 2 dl skivade kärnfria svarta oliver 2 dl strimlade soltorkade tomater salt, svartpeppar olivolja finrivet citronskal och persilja till garnering GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Skala och skiva löken tunt. Fräs löken i 4 msk olja på låg värme ca 15 minuter, tills den är mjuk. 2. Blanda ner timjan, rosmarin, socker, 3 krm salt och 2 krm peppar. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 3. Sätt ugnen på 225°C. 4. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt och skär i 20 bitar. Fördela löken på bitarna. Strö över oliver och soltorkade tomater. 5. Ställ in i ugnen 10–15 minuter. 6. Strö över citronskal och persilja. CHILIHETA VEGGOBITAR MED AVOKADOKRÄM Veggobitarna är godast nystekta, men känns det stressigt kan de förstekas dagen före och värmas på vid servering (ca 15 minuter på 150°C). FÖR 10 PERSONER (BUFFÉ) 280 g naturella veggobitar av soja (t ex Oumph) 1 ½ msk gochujangsås (eller hot chili sauce) 1 ½ tsk japansk soja 1 pressad vitlöksklyfta ½ tsk liquid smoke 1 gurka salt, svartpeppar rapsolja krasse till garnering AVOKADOKRÄM 1 avokado 3 msk hackad dragon ½ msk färskpressad citronjuice 1 tsk vitvinsvinäger GÖR SÅ HÄR: DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Rör ihop gochujangsås, soja, vitlök, liquid smoke och 2 msk olja. 2. Lägg veggobitarna i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Knyt och skaka påsen. 3. Låt ligga i kylen minst 1 timme. Vänd efter halva tiden. 4. Avokadokräm: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet,lägg i en mixerskål tillsammans med dragon, citronjuice och vinäger. Mixa slätt. 5. Tillsätt ½ dl olja i en tunn stråle under fortsatt mixning och mixa till en slät kräm. Krydda med 2 krm salt och ½ krm peppar. Fyll gärna i engångsspritspåse. Förvara i kylen. 6. Skala gurkan och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Förvara övertäckt i kylen. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 7. Stek veggobitarna i 2 msk olja 4–5 minuter, tills de får lite färg. 8. Lägg gurkskivorna på ett fat. Fördela hälften av avokadokrämen på gurkskivorna. Lägg på veggobitar och toppa med resten av avokadokrämen. Klipp krassen över. FÖR ALLA fi nns till samtliga nyårsrecept på ica.se/buff e. B UFFÉ 12 • 2015 23 Nytt och gott år!