Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Sommar, sol och sem
ester… och vad passar väl bättre då än ett bubbligt rosévin eller lite rött vin till dina grillade läckerheter. Så här kommer några goda dryckestips från härliga Italien inför sommaren. /Liselotte Andersson Restaurangchef & Sommelier på Louis de Geer. MONTE ROSSA - FLAMINGO ROSÉ BRUT Lombardiet-Franciacorta, Italien Art.nr 7615 / 189 kronor Distriktet Franciacorta ligger i norra Italien, väster om Gardasjön. Här görs eleganta mousserande viner som lätt kvalar in som Italiens bästa mousserande och ger många champagner en rejäl match. Franciacorta är även namnet på vintypen som producerats sen 60-talet, innan dess gjorde man mest stilla viner i området. Vinet görs precis som en champagne med en andra jäsning på flaska, men har faktiskt högre krav på hur länge vinet måste ligga på sin jästfällning - hela 18 månader för en ”non vintage”Franciacorta. Flamingo Rosé har POTATISSALLAD MED SARDELLER, TIMJAN OCH OLIVER Ur boken: Sommarmat på stora fat / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (Till 4 personer) 1 kilo färskpotatis 250 g haricots verts 250 g små tomater, gärna olika färger 5 sardeller 1 silverlök eller färsk lök 1 dl oliver, gärna olika färger 2 msk kapris 4 timjankvistar 1 krm nymald svartpeppar Vinägrett: 1 vitlöksklyfta 2 msk rödvinsvinäger 2 krm salt 3/4 dl olivolja 1 tsk dijonsenap 1 tsk honung Servera salladen som den är eller med kallskuret kött eller rökt fisk. GÖR SÅ HÄR: 1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Koka hericots vertsen i lättsaltat vatten ca 5 min. Skölj av bönorna i kallt vatten. 2. Vinägrett: Skala och pressa vitlöken. Blanda den med vinäger och salt och låt stå ca 10 minuter. Vispa i olja, senap och honung. 3. Halvera tomaterna. Dela sardellerna i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna klyftor. Blanda potatisen med hericots verts, tomater, sardeller, lök, oliver och kapris. Häll över vinägretten. Repa över timjanen och krydda med peppar. dock legat minst 24 månader och druvsammansättningen är 60 % Chardonnay och 40 % Pinot Noir, så även druvorna känns igen från Champagne. Vinet har en ljust rosa färg, smak och doft bjuder på smultron, röda vinbär och citrus. Passar utmärkt som aperitif eller till lättare skaldjursrätter eller kanske en kycklingsallad i solen. Franciacorta har verkligen blivit hippt på senare år så om du vill lyxa till det lite i sommar och samtidigt känna dig extremt trendig är det här verkligen det rätta vinet! Sötma Fyllighet Syra MASI CAMPOFIORIN 2014 / Venetien-Italien Art.nr 5123 / 125 kronor Ny förpackning och nya smaker Sommar och glass går hand i hand och nyligen lanserade Sänkdalens Gård sina nya smaker för säsongen, samt en helt ny förpackning som tagits emot väl av glassälskande kunder. Sofia på Sänkdalens Gård berättar vidare. - Vi har som mål att försöka släppa nyheter en gång om året, det är viktigt för oss att vi hela tiden förnyar oss. Två smaker som är helt nya inför sommaren är gräddglass med smak av apelsin samt jordnötskola - en kombination av salta jordnötter och kolasås. Dessa varianter finns i år som kulglass hos våra återförsäljare. Andra smaker som jag gärna slår ett slag för är kaffe med mjölk - en favorit hos kaffefantaster, polkaglass och vår hallonsorbet som är helt mjölk- och äggfri. I år har man även släppt en helt ny 500 ml-förpackning. - Förpackningen finns i sex olika smaker och har ny design som är svart- och vitrandig. Det är en slags unisex-burk så vi kan lansera nya smaker i samma slags förpackning utan att behöva ta fram helt nya förpackningar till varje smak. Våra kunder uppskattar hittills förpackningen och jag tror de är glada att vi kan lägga stort fokus på nya smaker istället, avslutar Sofia. (KA) 20 NOLLELVA Fyllighet Strävhet Syra Detta är verkligen ett klassiskt vin som firar sitt 50-årsjubileum nu när 2014 års vin släpps på marknaden. Man kan säga att Masi ”uppfann” en helt ny vintyp när de 1964 producerade den första ripasson - Campofiorin. Ripasso är ju en Valpolicella som fått jäsa ytterligare en gång med pressrester från Amarone och Recioto. Under en period i början ägde Masi till och med rätten att använda termen Ripasso, i nuläget har man valt att inte skriva ut det på etiketten som en liten protest mot att det finns många viner med benämningen på etiketten som har en oerhört skiftande kvalité. Vinet är medelfylligt med inslag av mörka bär, blåbär, choklad och fat. Passar utmärkt till pastarätter med krämiga såser men gärna till grillat kött av fläsk, lamm eller nöt. Det här är även ett vin som klarar lagring ovanligt bra för att ligga i denna prisklass, jag hade nyss äran att få testa en 1978 som fortfarande kändes pigg & fräsch - en riktig högtidstund. Foto: Malin Singelsö Foto: Sänkdalens Gård