Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE VAD BLIR sommarens TR
END? Text: Tobias Pettersson Dryckestrender kommer, dryckestrender går. Vad blir sommarens hippaste drink i år? Tänk vad lätt det var förr, på typ 1800-talet, när man slapp bry sig om vilken dryck som var inne. Då drack man brännvin och sen var det bra med det. Numera har vi dragit ner rejält på det rena brännvinet och breddat vårt drickande, vilket har gjort att det även skapats olika dryckestrender. På 70-talet var exempelvis mellanöl och drinken Kir populär. På 80-talet växlade man till Rioja och kaffe/galliano-snapsen Hot shot. Under 90-talet gjorde Nya världen-viner entré på bred front, och vi bälgade i oss alkoläsk och cider. På 00-talet drack vi vin ur bag-in-box och upptäckte Amarone. Och nu på 10-talet dricker vi kändisviner och har blivit ölnördar. Mikrobryggerier startas och hembryggandet har blivit populärt (åtminstone bland hipsters). Nu går vi in i sommaren och då vet man att det också brukar dyka upp någon speciell dryck eller ny drink som blir extra trendig just detta år. Tittar man bakåt så har moderna varianter på klassiska drinkar varit en tydlig trend de senaste åren. 2015 var något av ett rom-år, medan 2016 gick mer i ginets tecken, vad som blir 2017 års grej återstår ännu att se. Eftersom det är sommar kan vi dock räkna med att vitt vin i bersån, en kall öl på uteserveringen och fräscha drinkar i en strandbar fortfarande kommer att vara populära, som de är varje år. Och så har vi ju förstås rosévinet, som alltid får ett rejält uppsving varje sommar. Rosévin görs av blå druvor, men eftersom skalkontakten är så kort utnyttjas inte alla aromämnen och tanniner vilket gör det lättdrucket, och därmed passande för det varma sommarhalvåret. Det ökade roséintresset märks över hela världen, idag står rosévin för 8 procent av världsproduktionen och det är en siffra som hela tiden stiger stadigt. Men att folk tycker om rosé är inget nytt. På 60-talet var det portugisiska rosévinet Mateus Rosé världens mest sålda vin alla kategorier. Det är svårt att sia om en specifik drink eller ny typ av dryck som kommer få sitt genombrott denna sommar, men generellt så märks en tydlig trend i det småskaliga, närproducerade och ekologiska. Eller också kanske det är vatten som blir sommarens hippaste dryck? Åtminstone varannan. Text: Kristian Andersson Foto: Benny Nilsson Den 7 juni hade Gringos Comida stor premiär. Den nyöppnade restaurangen på Prästgatan drivs av Jonas Wieselgren och erbjuder sina gäster en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Här kan man äta utsökt mat av högsta kvalitet från alla världens hörn och samtidigt njuta av den dekorativa, latinamerikanskinspirerade miljön. - Idén grundade sig i att vi ville sticka ut lite, både med namn och stil, men givetvis är vårt huvudfokus våra gäster och maten på vår meny, säger han. Även om Gringos Comida låter oerhört latinamerikanskt så är restaurangens koncept att erbjuda god mat från hela världen. Det ska finnas något som faller alla i smaken. - Vi har självklart förrätter, huvudrätter och desserter på menyn, men vi satsar mycket på smårätter så att två eller flera personer enkelt kan dela och smaka på allt de beställer in. Menyn kommer också att förnyas med jämna mellanrum, så att vi hela tiden uppdaterar oss med flera rätter från olika världsdelar eller länder, förklarar Jonas och fortsätter; - Just nu har vi till exempel nachos, picklad melon, kryddat fläsk, olika tostadas, soft tacos och rapsgrisspett på menyn för att nämna några rätter. TEQUILA OCH ROM Förutom högkvalitativ mat och en riktigt snygg inredning som verkligen sticker ut erbjuder man hela 50 olika sorters tequila och 40 olika sorters rom. Vid baren finns även olika öl på fat eller flaskor samt flera vinsorter. - Det är kul att kunna servera gästerna något annorlunda om de så önskar. Vi har många sorter av tequila och rom som man inte hittar på andra ställen. Dessutom har vi fyra stycken goda champagnesorter att erbjuda, säger Jonas och berättar vidare; - Våra öppettider är tisdag till lördag från kl. 16.00 till sent och i sommar tycker jag man ska ta tillfället i akt och inte bara äta god mat, utan även njuta av god dryck på vår uteservering. Är vädret med oss och det blir varmt, så får man lite av en utlandskänsla bland våra mjuka soffor och färgglada lampor som lyser upp under kvällen. Här på Gringos Comida strävar vi efter att ge dig som gäst en helhetsupplevelse utöver det vanliga, avslutar Jonas. NOLLELVA 73