Nöjesnytt Jönköping 1
slottsvillan En kanske mytomspunnen villa och för
många en plats som inte är förstahandsvalet för en drink under kvällen. Detta är precis vad Christian Ullmark och Michaela Norrman vill förändra med deras version av Slottsvillan. – Det ska kännas som att du kommer hem till oss. Du ska få gå runt i dina tofflor och ta morgonrocken ned till bastun. Man ska känna sig som hemma i den här villan, säger Christian. Ursprungligen kommer Michaela från Uppsala men flyttade som barn till Visby på Gotland. När det var dags för gymnasiet flyttade hon tillbaka till fastlandet och började på Sigtunaskolan. Det var också där hon skulle träffa Christian. – När jag såg Christian för första gången sa jag till min kompis, kolla in min framtida man. Riktig sån kärlek vid första ögonkastet, säger Michaela och tittar på honom. – Jag föll pladask, så enkelt är det, säger Christian. Kärleken var besvarad och de båda blev ett par, men deras gemensamma historia skulle inte riktigt fortsätta ännu, utan de två skilde sina vägar åt och utforskade världen på egen hand. Hittade sina identiteter, som Michaela uttrycker det. – Jag tog min magisterexamen i nationalekonomi här i Jönköping och blev upplockad av ett projekt som hette "Sverige, det nya matlandet" där man forskade om hur regional utveckling med mat och dryck kan hjälpa Sverige framåt med besöksnäring. Tyckte att det var väldigt roligt och en sak ledde till en annan och så blev jag anställd av Pernod Ricard. Pernod Ricard är ett företag från Frankrike som är en av världens största sprittillverkare, de är även kända i Sverige för att ha köpt upp det före detta statliga bolaget Vin & Sprit AB. Christians livsresa ser lite annorlunda ut, han börjar med att berätta att han inte alls växte upp i Sverige. – Min pappa fick jobb i USA så jag flyttade dit när jag var bara 6 månader och växte upp där tills jag var 16 år. Det var bra, du vet, lite skevt. Mamma och pappa pratade bara svenska, åt svensk mat, svensk kultur, under julen sjöng vi ”räven raskar över isen” och allt sånt. Men så öppnar man dörren så är man i americana, och det är rakt upp i ansiktet på dig, det är ingen lågmäld kultur direkt, berättar Christian. Efter sina studier i både Boston, Frankrike och Lund bosatte han sig i Stockholm och det var också där Michaela och Christian återigen skulle träffas och på nytt finna kärleken till varandra. – Sen kände vi för att flytta och är det en sak man tittar på som svensk, så är det vädret. Vi gick in på weather.com och kollade vilka länder som hade ett bra snitt året runt. Michaela fick jobb i Australien och då flyttade vi. Det var kul, för det är en helt annan kultur, men fortfarande väldigt likt Sverige, säger Christian. Slottsvillan är möjligen deras största åtagande hittills och de vill ta allt de har lärt sig genom åren och försöka skapa något eget. – Det känns som att vi ständigt går runt med skruvmejslar i fickorna. Det är något rum där något ska fixas eller någon vägg som ska tapetseras eller målas. För vi vill ju få det här att bli häftigt, men vill verkligen göra allt själv, säger Michaela. – Det är lite häftigt hur vi verkligen har kämpat. Det tog två år från idé till att vi skrev på kontraktet. Så det tog ett tag, berättar Christian. De båda två har bred erfarenhet från olika branscher och är entreprenörer som gillar utmaningar. Planerna är att låta hela villan vara tillgänglig för gästerna, bevara historien men ändå skapa någonting nytt som ingen har sett tidigare. – Vi båda är kreativa och gillar att jobba med andra unga entreprenörer. Just nu är vi i den fasen där vi försöker hitta roliga samarbeten. Att tillsammans med andra försöka skapa ett unikt event eller en unik miljö, fortsätter Christian. Michaela som sedan tidigare känner till Jönköping och Huskvarna, känner också den prisbelönte kökschefen Petter Viding, som i många år vid sidan av tv-kocken Tommy Myllymäki, drev den framgångsrika restaurangen Småländska Kolonin. Nu återförenas de två när Petter slår upp sin pop-up restaurang Omakase i Slottsvillan under en helg. – Vi kommer vandra genom villan med hela tolv stycken serveringar, de kommer få uppleva alla otroliga rum, från vinkällaren upp till salongen. Vi kommer även ta med gästerna upp för den gömda älskarinna-trappan som leder upp i slottstornet. Vi vill inte avslöja för mycket, men det kommer bli en överraskning vad som händer på vägen, säger Michaela. – Gästerna kommer också att få sova över i något av alla de här häftiga hotellrummen, ska bli otroligt spännande att få erbjuda det här, det kommer inte likna något annat, säger Christian. – Vi försöker utforska kreativiteten och vad man kan göra med ett sånt här ställe. Och just den här middagen kommer bli annorlunda. Vi försöker tänker lite utanför de normala normerna, fortsätter Michaela. I TEXT & FOTO: EMIL HAMMARSTRÖM 16 | nöjesnytt