Utmärkt Göteborg 1
Whine Mechanics “FÖRHOPPNINGSVIS KOMMER GÖTEBORGS
SLAKTHUSOMRÅDE LIKNAS MED KÖTTBYN I KÖPENHAMN ELLER MEATPACKING DISTRICT I NEW YORK” varken klimat eller befogenhet och jag tänkte helt enkelt att fungerar det där, så borde det fungera minst lika bra hemma i Göteborg. Och här står vi nu, två år senare i stadens första vinmakeri. Kenneth visar vägen förbi baren. I utrymmet bakom döljer sig ytterligare ett rum med bord och stolar utspridda i lokalen. – När huset byggdes, för drygt 110 år sedan, då var det här grisarna stod innan de slaktades. Vi har försökt att bevara mycket av de gamla detaljerna i lokalen, det finns till exempel fortfarande kvar hakar i taket från grisspiltorna och de här bjälkarna, de är original från 1905. Han sträcker ut ena armen och tar tag i en svart pelare som sträcker sig hela vägen från tak till golv. – Här inne i Dining room är det mer fokus på mat, i form av både lunch och middag. Med det sagt, är vinet fortfarande vår utgångspunkt men här inne kommer maten att ta större plats än i The winery pub. Det gamla slakthuset är idag K-märkt och varken Kenneth eller fastighetsägarna får göra några bestående förändringar, varken invändigt eller utvändigt. Det märks tydligt att de arbetat för att, inte bara bevara, utan också framhäva, de historiska dragen huset för med sig. Bjälkarna är samma som år 1905 och fönstren är små och tätt placerade längs med de kraftiga stenväggarna. – Vi hoppas att vi inom ett par år är grannar med både en chokladfabrik, ett kafferosteri och kanske till och med ett mejeri. Förhoppningsvis kommer Göteborgs Slakthusområde liknas med Köttbyn i Köpenhamn eller Meatpacking District i New York, säger Kenneth. – Vi göteborgare är bra på att skapa saker. Eftersom att klimatet inte direkt uppmuntrar till odling så har vi väl helt enkelt fått lära oss att skapa och producera varor på annat vis. Det är också därifrån namnet Wine Mechanics är hämtat. Vi slog ihop tanken på Göteborg, som den industristad det är, med tanken på ett vinmakeri för att visa att drycken och processen inte nödvändigtvis behöver vara så fin och pretentiös. Ett vinmakeri är inte alltid synonymt med en rustik gård i Toscana med vackra vyer och vin måste inte heller göras “som det alltid gjorts”. Dessutom är det ingen som vet vad de ska förvänta sig av viner som producerats i Slakthusområdet, annat än att ska vara dåligt kanske, och då kan det ju bara bli bättre, säger Kenneth och skrattar. “ETT VINMAKERI ÄR INTE ALLTID SYNONYMT MED EN RUSTIK GÅRD I TOSCANA MED VACKRA VYER” 14