Utmärkt Göteborg 1
“ATT GÖRA VAD MAN HAR GJORT HELA SITT LIV FAST FÖ
R SIG SJÄLV, UTAN ATT BLI FÖRTVIVLAD NÄR MAN INTE BLIR HÖRD, ÄR EN FANTASTISK KÄNSLA OCH TILLFREDSSTÄLLELSE” yrke. Att göra vad man har gjort hela sitt liv fast för sig själv, utan att bli förtvivlad när man inte blir hörd, är en fantastisk känsla och tillfredsställelse. Vad finns det för utmaningar i att både äga och driva en restaurang? – 18 sittplatser (+4 i baren) klarar vi att leverera själva. Då har vi verkligen kontroll på vår produkt och den känslan vi vill förmedla. Vi har förverkligat vår dröm och det tror vi gästerna känner. Odette ligger så varmt om hjärtat att man blir tiotusen gånger lyckligare av alla nöjda gäster, likaså sårbar inför kritik. Utmaningen är ju också såklart pengar. Pengarna blir mer verkliga när du äger ditt eget ställe, det är ju väldigt stora kostnader för restauranger, så vi jobbar hårt för att gå plus. Två ställen som också står på egna ben och utvecklar Göteborgs matscen på olika sätt är den prisvärda lyxkrogen Bhoga och ett av få ställen med bra veganskt käk, Blackbird vegankök & bar. Bhoga är den lilla finkrogen på Östra Hamngatan som sedan 2014 haft en stjärna i Guide Michelin. De hade under en tid en lillasyster, Bekk på Linnégatan, men idag ligger allt fokus åter på avsmakningsmenyer med nordiska råvaror. Med nio anställda omsätter de strax över 7 miljoner och är en stark aktör i att utvecklandet av den västsvenska gastronomin. Blackbird är fem eldsjälar med kampvilja och DIY-skills sprungna ur punkscenen som tack vare hårt slit och en kickstarterkampanj öppnade upp sin bar i slutet av 2015. Ett vattenhål för alla som vill äta vegansk ostbricka och färslimpa med en god öl i handen. 27