Utmärkt Göteborg 1
SPIKE Att brygga öl är inte så somromantiskt Aldr
ig för har intresset varit så stort som nu och det är inte en slump Göteborg kallas bryggeriernas huvudstad, i stan trängs idag över 45 bryggerier. I Slakthusområdet hittar vi Spike Brewery, som på bara två år har vuxit till att bli ett av stadens största. Här brygger idag Mats Wessberg och hans kollegor 24 000 liter öl i månaden. text Frida Bergkvist foto Cecilia Pedro Gomes Månsson folk gärna vill tro Det är näst intill vindstilla i det gamla Slakthusområdet. Klockan är strax före två på eftermiddagen och trots ett par envisa slöjmoln som håller sig kvar, värmer solen längs med de rödbruna tegelhusen. Den blå dörren till Spike Brewery står på vid gavel. – Här krossar vi malten, säger Mats Wessberg och särar på ett draperi av genomskinlig plast och pekar mot en häpnadsväckande liten kvarn som står gömd i det bortre hörnet. På golvet i det avskilda utrymmet till höger om ingången ligger vita säckar på hög, fyllda med malt av olika släkten och rostningsgrad. – Just den här är från Tyskland och från England, fortsätter Mats. Mats Wessberg är en av grundarna till Spike Brewery, och tillsammans med kollegan David de Courcy, driver han sedan två år tillbaka mikrobryggeriet Spike Brewery i Slakthusområdet i Gamlestaden. Här brygger de varje månad 24 000 liter öl som sedan slussas ut till krogar och systembolag runt om i hela Sverige. – Precis som med mycket annat vi tenderar att hoppa på, kommer öl-trenden ursprungligen från USA. Sierra Nevada var en av de första producenterna som i slutet av 70-talet började experimentera med råvarorna i större utsträckning än vad som tidigare gjorts, och började brygga öl på ett mer hantverksmässigt sätt än tidigare, säger Mats och fortsätter. – Under det sena 70-talet, fanns det kanske 20 bryggerier i USA och här i Sverige fanns det knappt ett par-tre stycken. På 90-talet ökade antalet något men det stora genomslaget kom inte förens kanske tio, tjugo år senare. Någon gång under de senaste tio åren har intresset för öl exploderat och någonstans på vägen har vi också utvecklat en bryggeriindustri. Vi blev nog helt enkelt trötta på att importera fin-öl från USA. När den väl nådde Sverige, efter månader påväg, var den ändå inge vidare rolig. Mats pekar på en av de tre enorma metalltankarna framför oss och berättar att det är här i man utvinner socker ur 28