Lokaltidningen Kanalen 1
12 arbete &näringsliv LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖS
TERÅKER OCH VAXHOLM • NR 47 • VECKA 47 • ONSDAG 20 NOVEMBER • 2019 • ÅRG 24 Peppande förmiddag för UF-företagare När Österåkers kommun i fredags bjöd in UF-ungdomar till en frukostföreläsning om ungt företagande, fylldes Berga teater av ett 90-tal gymnasieungdomar. Alla driver, eller är på gång att starta upp, ett så kallat UF-företag. UF står för Ungt Företagsamhet och är en organisation varigenom gymnasieelever kan utbildas i entreprenörskap genom att själva få chans att driva eget företag. Inbjudna talare för dagen var Filip Sjöström från SmartLabz, entreprenören och författaren Maria Berghäll och Nicklas Unnerstad från bilföretaget Autocar. Alla tre berättade om sina erfarenheter och gav värdefulla råd. Filip Sjöström belyste några viktiga förhållningspunkter för ett lyckat företagande: en bra grund, tålamod, inte försöka forcera saker och att våga testa sig fram. Maria Berghäll bjöd på sig själv när hon berättade några anekdoter ur sitt eget entreprenörsliv som startade just med UF-företagande i gymnasiet. Hon avslöjade också den krassa sanningen om hur det kan vara att driva eget. – Företagande kan vara sjukt roligt, sjukt jobbigt och så trycker man på repeat och upplever de känslorna om och om igen! För att lyckas med sitt företag behöver man, enligt Maria, tre saker: mod, kunna se möjligheter och skapa möjligheter. Hon talade ANNELIE ANDERSSONS blogg Blomster & Bakverk fick Matbloggpriset hedersutnämnande 2019. Foto: inGelA Hellqvist BRUSH FOR FUTURE UF drivs av fem gymnasieungdomar från Österåker. Deras företag säljer tandborstar av trä till förmån för WWF:s arbete med att motverka plaster i haven. Foto: inGelA Hellqvist FILIP SJÖSTRÖM från SmartLabz. också om vikten av att kunna sälja in sitt företag, pitcha, på mindre än en minut. Avslutningsvis fick åhörarna möta företagaren Nicklas Unnerstad som gått från att inte vara särskilt bra i skolan till att idag driva ett eget företag som omsätter 300 miljoNICKLAS UNNERSTAD från Autocar. ner kronor. Han beskrev hemligheten bakom framgången som hårt arbete, fokus och tid. Och att jobba mycket med lagandan på företaget. – Min framgång ligger i att jag har fokuserat på att bygga starka team. Alla måste styra åt samma håll, förklarade han. Ett av UF-företagen som var på plats var Brush for future UF som drivs av fem gymnasieungdomar från Österåker. Brush for future säljer tandborstar av trä till förmån för WWF:s arbete med att motverka plaster i haven. De var alla överens om att de hade fått ut en hel del av dagens föredrag. – Vi tar bland säger de annat och med oss inspiration till pitchandet! passar på att bjuda in till julmarknaden på Åkersberga Växtförsäljning i december där de och flera andra UFföretag kommer att ställa ut. Ingela Hellqvist Visitkort från Experterna • Service & Tjänster FAMILJEN Egen arbetsgivare inom assistans? - vi löser all din administration! Psst.. vi kan ordna hela din assistans också. Info@familjenab.nu I 0702930805 www.familjenab.nu DIN LOKALA TAXI FASTA PRISER: Åkersberga - Stockholm 600:Åkersberga - Arlanda 600:Olof Månsson I 070-881 53 47 AkersBärgarn STHLM NORRORT BÄRGNING – TRANSPORTER STARTHJÄLP – ASSISTANS Larm dygnet runt 08-181 181 • info@akersbargarn.se Blomster & Bakverk fick Matbloggspris Efter att ha varit nominerad tre år i rad har österåkersbon Annelie Andersson med sin populära blogg Blomster och bakverk, nu tilldelats Matbloggsprisets hedersutmärkelse 2019. Utmärkelsen delades ut under Food and wine-mässan i Älvsjö den 8 november. – Äntligen! Det är tredje gången jag har varit nominerad, säger en glad Annelie Andersson när vi ses i Åkersberga några dagar efter prisutdelningen. Annelies blogg blev nominerad till hedersutmärkelsen av Matbloggprisets jury och fjolårets vinnare, Linda Lomelino som driver bloggen Call me cupcake, vilket gladde Annelie lite extra eftersom Linda är en av hennes förebilder på området. I motiveringen till Annelies utmärkelse uttrycks bland annat att hon ”har ett stort hjärta vars kärlek inte bara handlar om bakning, bloggande och fotograferande utan även om matbloggosfären. Hon lyfter andra bloggare men visar också vägen …” Ord som också till stor del beskriver hemligheten bakom Annelies framgångar. – Det jag får höra är att det Vi hjälper små- & medelstora företag Bokföring Deklarationer Sanna Årsredovisningar mm. Sågvägen 12, Åkersberga, 08-562 792 00 jag gör är äkta och personligt. Jag är mån om att ha en kontakt med alla som följer mig. Det känns jätteviktigt. Jag gör det med hjärtat, säger Annelie. Annelie startade bloggen Blomster och bakverk år 2013 som en fritidssysselsättning efter en period av utmattning. Hon fick snabbt allt fler antal följare som ”DET JAG FÅR HÖRA är att det jag gör är äkta och personligt”, säger Annelie. Här är en av hennes bilder från bloggen Blomster & Bakverk. idag uppgår i tiotusental. 15 300 stycken bara via instagramkontot med samma namn. Under en period hade Annelie också ett hembageri varigenom hon sålde främst glutenfritt hembakat bröd men det blev en för stor satsning rent tidsmässigt. Det här är ändå ”bara” en hobby vid sidan av hennes ordinarie arbete som projektledare på en reklambyrå. – Jag var tvungen att prioritera, säger Annelie. Genom bakning, matkomposition och vackra blomstermandalas, som Annelie själv kallar blomsterpill, har hon genom bloggen också kommit att bli en väl anlitad recept- och bildkompositör åt olika företag och magasin. Något som i sin tur lett till ytterligare ett stort steg som Annelie Andersson kommer att ta under kommande år. Efter sommaren kontaktades hon av tre olika bokförlag. Med ett av dem har hon nu skrivit bokkontrakt. – Det blir min första bakbok. Den kommer ut hösten 2020 och kommer att innehålla blandade recept, även glutenfritt, säger Annelie. Ingela Hellqvist Foto: Annelie Andersson