Campus 1
forskningsnytt kostfibrer kan motverka magproblem
hos äldre I numret av Campus som kom ut i början av året kunde du läsa om en ny avhandling som visade att fullkornsintag leder till förbättrat humör och ämnesomsättning. I samma anda kommer nu en avhandling som visar att fibrer har en positiv effekt på tarmbarriären. Det är John-Peter Ganda Mall som skrivit avhandlingen och enligt den kan kostfibrer stärka tarmbarriären och på så sätt motverk mag/tarmproblem. Patienter med Crohns sjukdom och äldre personer med magproblem har ofta en tarmbarriär som inte fungerar normalt. Tarmbarriären fungerar ungefär som ett filter som skyddar mot skadliga ämnen och bakterier samtidigt som den ska släppa igenom näring från kosten. – En stor andel av äldre lider av magproblem som förstoppning och diarré och de underliggande mekanismerna är inte fullständigt klarlagda. Våra resultat visar att äldre med magproblem har en ökad genomsläpplighet i tarmen och därmed även en försämrad barriärfunktion, säger John-Peter Ganda Mall. John-Peter Ganda Malls avhandlingsprojekt ingick i det EU-finansierade projektet ”FibeBiotics” vars mål är att stödja och utveckla forskningen kring mervärdesmat (functional foods) och näringskomponenter som kan vara till nytta för människans tarm- och immunförsvar och som därmed kan höja livskvalitén. I en delstudie har han jämfört tjocktarmsbiopsier från personer över 65 år med magproblem med biopsier från friska konrollpersoner. Han tillsatte olika kostfibrer tillsammans med en kemikalie som skulle öka tarmens genomsläpplighet. – Vi kunde se att de studerade kostfibrerna hade en skyddande effekt i biopsierna. I vissa fall minskade genomsläppligheten med 50 procent och i vissa fall motverkade fibrer helt kemikaliens verkan på tarmbarriärens genomsläpplighet, säger John-Peter Ganda Mall. Resultaten visar också att effekten som olika kostfibrer har varierar i olika åldersgrupper. – Vi såg till exempel att en fiber från en jästsvamp hade positiva effekter hos äldre, men inte hos den yngre kontrollgruppen. Samtidigt visade sig att en vetefiber hade större effekt hos den yngre populationen och bara delvis effekt hos de äldre. I en annan studie har han följt ett femtiotal äldre personer med magproblem som under sex veckor fått äta två olika kostfibrer. Därefter har han undersökt hur kostfibrerna påverkade tarmbarriären. Men i den kliniska studien uteblev den skyddande effekten man tidigare kunde påvisa i labbmiljö. – Detta kan tyda på att kostfibrerna i sig har direkt effekt på tarmen i labbmiljön, men möjligen behöver tas i högre dos eller under en längre tid för att ha effekt i kroppen. Mer forskning behövs kring detta, förklarar han. Just nu fokuserar han på att analysera resultaten från en annan studie där han har studerat mag/tarmbarriären hos äldre personer med magproblem. Dessa personer fick äta kostfibrer för att se om det kunde uppnå samma positiva effekt som i labbmiljön. – Äldre äter generellt mindre kostfibrer än rekommenderat och våra resultat kan ligga till grund för framtida kostråd som skulle kunna stärka hälsan hos de äldre och spara vårdkostnader. text: thomas helsing foto: jasenka dobric 16 CAMPUS