Campus 1
usa-studier Markus Ekman, Amanda Olsson och Carl
Klasén. tio veckor på cornell Cornell university, fyra timmars bilfärd från New York, är ett av USA:s fyra så kallade Ivy League-universitet. I somras gick färden dit för tre andraårsstudenter vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. De tre som åkte var Markus Ekman som studerar till måltidskreatör, Carl Klasén som läser till kulinarisk kock och Amanda Olsson som studerar till måltidsekolog. – Det var en fantastisk upplevelse. Det initierades tack vare att vår före detta prefekt, Stefan Wennström, känner en av professorerna på Cornell, Carmen Moraru. Man fick ansöka om att få åka, och universitetet valde ut fem av de sökande. Av dessa fem valde sedan Cornell ut tre, och det blev jag, Amanda och Carl, berättar Markus Ekman. Väl på plats fick de arbeta med olika projekt, och medan Carl Klasén blev placerad att studera Food and safety, så hamnade Markus Ekman och Amanda Olsson i Cornells sensorik-laboratorium. – Medan Carl fick ägna en hel del tid åt att studera Listeriabakterien så arbetade Amanda och jag med att bedöma olika produkter utifrån smak, utseende och doft till exempel. Det fungerar lite annorlunda i USA, och det är många stora företag som lägger ned resurser på att göra sådana tester. Bland annat fick vi åka till ett stort företag – som jag antar att man skulle kunna jämföra med ICA här i Sverige – och prova deras bärsortiment, som till exempel flera olika typer av jordgubbar. Vi fick komma med förslag på hur man kan marknadsföra dem genom att lyfta deras olika smaker, berättar Markus Ekman. Markus och Amanda Olsson drev också sitt eget forskningsprojekt som syftade till att se om algoritmer från datavetenskapen kan användas till att skapa ett rangordningstest baserat på smaker. När projektet skulle utvärderas blev resultatet så pass bra att det nu finns en chans att det kommer att publiceras i USA. I och med att alla tre är vad som i det amerikanska universitetsväsendet kallas bachelor, kandidat i Sverige, var det extra intressant att se hur en bachelor-utbildning ser ut ”over there”. – Jag känner inte till något annat bachelor-program som ägnar sig så mycket åt forskning som det vi deltog i. Det var också roligt att se hur livet skulle se ut om jag satsar på en Masters-utbildning, säger Markus Ekman. Efter tio veckor är alla tre nu tillbaka i Sverige och det tredje året på Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan väntar. – Det ska bli väldigt spännande. Det blir det sista året, och jag har väl en del tankar kring vad jag ska göra sedan. Jag funderar på en magisterexamen, och så finns det också en del människor jag skulle vilja arbeta med, och för, efter skolan. Men i dagsläget finns det ingenting bestämt, konstaterar Markus Ekman. text: camilla johansson foto: pressbild 26 CAMPUS