Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu har sommaren kom
mit med full fart. Redan i maj började grillarna gå varma och uteserveringarna har redan serverat rosé i massor – så vilken härlig start på sommaren vi fått. Hoppas det fortsätter på samma sätt med mycket sol, varma kvällar så vi får en riktigt bra rosésommar med många härliga grillviner. Här kommer förslag på två trevliga viner till sommaren – så passa på att njuta av vår härliga sommar! /Peter Lannesand Vinkonnäsör GARZÓN - PINOT NOIR ROSÉ 2018 / Uruguay / Art. nr 94045 / 129:GRILLAD RÖKT OST PÅ EN BÄDD AV SVAMP, LÖK OCH RUCOLA Ur boken: Paolo Robertos Italienska kök / Paolo Roberto / Bonnier Fakta Scamorza är rökt mozzarella. Och grillad som här är den galet god och snygg! Mamma mia! DU BEHÖVER: (4 personer) 2 rödlökar 400 g blandad svamp t.ex. skogschampinjoner kantareller, portabello 25 g pinjenötter 2 msk torrt vitt vin 1 nypa strösocker salt och svartpeppar olivolja och smör 2 fint skivade vitlöksklyftor 2 msk finhackad persilja 350-400 g (4 skivor) scamorzaost eller annan rökt ost alt. någon annan halvhård ost t.ex. halloumi ca 50 g rucolasallad ev. grillat eller rostat lantbröd till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skär löken i inte alltför tunna skivor. Putsa och borsta svampen och skär den i bitar eller skivor. 2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Skaka pannan så att nötterna inte bränns vid. 3. Värm olivolja i en stekpanna, lägg löken och fräs den på mycket låg värme i 3 minuter. Tillsätt vin och socker och låt löken sjuda i 5-10 minuter, eller tills den har mjuknat och har en genomskinlig yta (den ska inte få färg). Smaka av med salt och peppar och rör om då och då. Ställ åt sidan. 4. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olivolja. Stek svampen i omgångar, var sort för sig, och dela upp vitlöken så att den är med i varje omgång. 5. Lägg tillbaka all svamp i pannan, och försök att hålla de olika sorterna åtskilda (mest för att man då får känna de olika svampsmakerna lite tydligare). Strö över persilja. 6. Låt en grill eller grillpanna bli riktigt varm. Pensla ostskivorna med olivolja och grilla dem i ca 2 minuter på varje sida, vänd när osten fått lite färg och börjat smälta. 7. Lägg upp lök (spara lite till att garnera med), rucola och svamp på tallrikar. Strö över pinjenötter och lägg scamorzaskivor ovanpå. Garnera med lök och servera med grillat eller rostat lantbröd. Östgötska caféer i White Guide Jolla Choklad & Dessert och Kafé Kuriosa i Norrköping är två av de östgötska caféer som platsade i årets upplaga av White Guide Café. Totalt tog sig åtta östgötska caféer in på White Guide Cafés lista. Förutom det gammaldags mysiga Kafé Kuriosa och chokladparadiset Jolla Choklad & Dessert var det Chocolat, Babettes Kafferi & Bageri och Simons Rosteri & Bageri i Linköping, Habibas Café Crêperie & Bistro i Söderköping, Lilla Blå Café & Restaurang i Valdemarsvik samt Väderstad Centralkonditori. Sammanlagt lyfter White Guide Café fram 338 caféer runt om i Sverige och delar ut priser till Årets konditori, kaffebar, stjärnskott, bageri, fikaställe, hållbara café, värt en resa samt juvelen i kronan Årets bästa café, som i år tilldelades PM Bröd & Sovel i Växjö. Inget östgötskt café lyckades dock vinna något pris. - Några av årets trender är att bagare och konditorer tycks söka sina rötter och presenterar bakverk på temat Kafé Kuriosa är med i White Guide Café 20 NOLLELVA ”recent retro” med uppdaterade versioner av bakverk som milanopinnar, pariservåfflor och rulltårtor, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för White Guide Café. (TP) MCMANIS - VIOGNIER 2016 / Kalifornien - USA/ Art. nr 6290 / 99:En av Systembolagets ”långliggare” är detta härliga sommarvin. Just viogner-druvan är en av mina favoriter och detta vin har allt som druvan skall ha. En härlig doft av tropiska frukter och päron där smaken har en sån härlig behaglig syra som passar perfekt till grillad kyckling som man sedan med fördel blandar i salladen. Den passar även till skaldjur som hör sommaren till och ger oss en känsla av västkusten. På Systembolagets småparti kom det nyligen in ett vin från Uruguay med druvan pinot noir - en av mina favoritdruvor. En druva som jag vanligtvis tycker ska odlas i USA, Nya Zeeland eller Frankrike för att bli bra, men denna rosé kommer bli en riktig succé. Härlig smak av hallon, smultron och en eftersmak med peppartoning. Den passar perfekt till grillat kött eller precis som den är, så ta med den i utflyktskorgen och avnjut den en härlig sommardag. Sötma Fyllighet Syra Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Benny Nilsson