Nöjesnytt Malmö 1
STEREO RESTO & BAR Stereo Resto & Bar på Dockplat
sen 16 var en av de allra första restaurangerna i det havsnära området Dockan. Restaurangen kallar sig själv för Dockans egen kvarterskrog och här serveras lunch och after work i avslappnad loungemiljö. Välkomponerad mat, spännande drycker, bra musik och ett riktigt skönt häng utlovas. Prova Stereos berömda köttbullar för ynka 90 kronor eller lyxa till det med helstekt ryggbiff med anklever eller varför inte ångad torskrygg med sås vierge, vårprimörer och kokt potatis. Köksmästaren Scott Pointon har erfarenhet från Michelinkrogor i London och har satt en hög kvalitetsnivå på maten som serveras. På lunchen runt klockan tolv är det ofta många gäster och således kan det vara svårt att få ett bord. På kvällen är det något lugnare, men det är fortfarande en god idé att boka bord om man vill vara säker på att slippa köa. Måndag till fredag är det Happy Hour mellan klockan 16-18 och då bjuds det på specialpriser i baren och skön musik i rött sken på röda stolar. Det finns även möjlighet till kalas, konferens och temafester samt specialmenyer för både mindre och större sällskap. Öppettider: måndag till fredag 11.30-21.00, söndag 12.30-16.00. SALT & BRYGGA På Salt & Brygga som ligger på Sundspromenaden 7, hittar man inga utrotningshotade fiskar på menyn, inte heller genmanipulerad mat eller glutamat går att finna. Restaurangen har med sin ekologiska och profil lockat till sig många besökare som är nyfikna på grön mat till bra priser. Salt & Brygga utsågs 2010 till årets eko-krog på White Guide-galan, Sveriges svar på Michelin-guiden och erbjuder såväl lunch som à la carte på en uteservering med storslagen utsikt över sundet. Den största delen av råvarorna köps in från lokala producenter som tillämpar ekologisk sund odling. De rätter som serveras är lagade utifrån vad säsongen har att erbjuda – exempelvis serveras skånsk sparris endast under maj och juni. Kaffet som serveras är ekologiskt och rättvisemärkt, och restaurangen har även ett brett sortiment av ekologiska tesorter. Salt & Brygga är inrett helt och håller i återvinningsbart, icke-allergiframkallande naturmaterial. För den som föredrar en lugnare miljö är Salt & Brygga ett givet val då restaurangen har en ljudabsorberande matta i taket som gör att ljudnivån håller sig på en behaglig nivå. Öppettider: måndag till fredag 11.30-16.00 (lunch), samt 17.00-23.00. Lördag 12.30-16.00 samt 17.00-23.00. Köket stänger klockan 21.00. SKEPPSBRON 2 Ett stenkast bort från Västra Hamnen, på Skeppsbron 2 vid centralstationen till, serveras det lunch och à la carte, och här kan du dessutom utmana dina färdigheter i matlagning tillsammans med dina vänner. Förutom att du inte längre kan skylla på kocken om köttet blir för genomstekt, får du en rolig dag eller kväll i goda vänners lag där du dessutom får lära dig mer om mat och dryck. Som minne får samtliga deltagare även ett förkläde att ta med sig hem. Vill man inte laga sin egen mat, går det lika bra att beställa något från den gedigna menyn. Vinlistan är imponerade och stoltserar med ett hundratal viner från olika länder världen över. Matsalen är byggd som en veranda i vinkel och har kapacitet för upp till 180 gäster. För slutna sällskap mellan 20-60 personer finns Skeppsbron Privaten – en del av restaurangen med ändå avskilt på första parkett alldeles vid kanalen. Skeppsbron Vinkällare är en populär lokal med plats för cirka 14 personer som passar extra bra för vinprovning, vilket ordnas på begäran. Som VIPkund får man tillgång till speciella erbjudanden, evenemang och dryckes- och matlagningstips. Öppettider: måndag till fredag 11.30-24.00, lördag 17.00-24.00. Köket stänger klockan 22.00. DOC PIAZZA Är det italienskt du är sugen på, är det till Doc Piazza på Dockplatsen 12 du ska bege dig. Här serveras äkta italiensk gourmetpizza gräddad i vedugn och det utlovas också att pastan är tillagad med kärlek. Varje vecka erbjuds också en ”Veckans Gryta” som baseras på säsongens råvaror. För den som inte är hungrig men desto mer sugen på något att dricka, finns det flera viner och även italiensk fatöl att välja på. När man säger att man satsar på genuinitet överdriver man inte – mjölet till pizzan såväl som mozzarellan hämtas direkt från Italien och tomatsåsen är gjord på italienska tomater. Förutom traditionella pizzor som margherita och capricciosa finns här även andra spännande pizzor som bland annat Tartufo som består av tryffelsalami, ruccola, lök och parmesan. Under lunchen serveras två dagens pastarätter, tre olika pizzor samt ”Veckans Gryta” och det finns alltid ett vegetariskt alternativ för den som av en eller annan anledning väljer bort köttet. Öppettider: måndag till fredag 11.30-14.00 (lunch) samt 17.00-01.00, lördag 17.00-01.00. Köket stänger klockan 21.30 på fredagar, övriga dagar klockan 21.00. ÅRSTIDERNA BY THE SEA Årstiderna By the Sea är en relativt nyöppnad restaurang och ligger, precis som namnet antyder, precis vid vattnet på Dockgatan 1. Förutom stilren svensk inredningsdesign och ”känslan av en sydeuropeisk marina” kan Årstiderna By the Sea dessutom stoltsera med egen brygga. Här serveras förutom fisk och skaldjur även ”Veckans Husman” för 125 kronor. På andra våningen serveras buffélunch för 85 kronor inklusive kaffe och dryck. När restaurangen slog upp sina dörrar 2010 gjorde man det med ett öppningserbjudande som fick finsmakaren att kippa efter andan och nu har man valt att upprepa succén – således kan du få en halv hummer och ett glas champagne för endast 195 kronor. Årstiderna By the Sea erbjuder även en matlagningskurs utöver det vanliga med inriktning på havet och dess delikatesser. För den som inte äter kött eller är nyfiken på alternativ, finns det även en specialinriktad matlagningskurs med fokus på vegetariansk eller vegansk mat där grönsakerna står i centrum. Öppettider: måndag-fredag 11.30-23.00, lördag 17.00-23.00. Köket har öppet till klockan 22.00 och ibland även något längre. RESTAURANG P2 Restaurang P2 drivs av Patrik Alemo och Peter J Skogström som har många års erfarenhet av såväl stora som mindre kök. På Restaurang P2, som ligger på Dockplatsen 26, serverar de vällagad mat på lokalt närodlade och närproducerade råvaror. P2 jobbar ständigt med att förbättra miljön och restaurangen ligger i en så kallad ”green building” – en byggnad inriktad på energibesparing och energieffektivisering. För den som vill hålla ett eget evenemang finns det även möjlighet att hyra lokalen för privata middagar och andra typer av festligheter. Mellan klockan 11.15 till 13.00 kostar en dagens lunch 90 kronor och efter klockan 13.00 sänks priset till 72 kronor. Lunchen delas upp i tre kategorier – ”local”, där maten alltid kommer från närheten, oftast husmanskost med ekologiskt tänk, ”world wide” där influenserna kommer från hela världen och slutligen ”Chef’s corner”, där köket flyttar fram positionerna och kocken fixar salladen à la minute. Vegetariskt alternativ finns alltid. Öppettider: Lunch måndag-fredag 11.30-14.00. Övriga tider efter överenskommelse. Stängt vecka 29-31, öppnar åter måndagen den femte augusti. TEXT: SARAH ANDERSSON FOTO: LAZZE X EVENTHÉN