Nöjesnytt Malmö 1
CAFECAFÉ H os Cafecafé kan man uppleva en modern
bistro, toppad med lite handplockad jazz, medan man i lugn och ro betraktar rusningen utanför. Hit kan man komma både till frukost, lunch eller slappna av med en kopp kaffe i en lugn miljö mitt i det centrala stimmet. Här serveras det sallader och mackor, soppor och luncher och, inte minst, egentillverkad gelato på ekologisk mjölk och grädde. Till dryck kan man välja bland annat Fairtrade bryggkaffe, espresso eller te likaväl som ett urval av öl, vin, cider och destilat. EN AVEC TILL KAFFET Tidigare jobbade gänget på cafecafé tillsammans på Norman Deli på Hansacompagniet. – Vi ville ha något som vi kunde sätta vår personliga prägel på, helt enkelt. Vi har arbetat tillsammans länge, vi är ett starkt team och vet var vi har varandra. Vi trivs ihop och kompletterar varandra bra, säger Galina Norman, en av ägarna till Cafecafé. Cafecafé är ett av få caféer där man kan få en avec till kaffet. Eller varför inte en veteöl till surdegsmackan. – Vi fick rättigheter strax innan jul och serverar idag ett urval av öl, vin och cirka 40 olika whisky. Det är många som uppskattar att de kan ta sig ett glas vin eller en öl utan att behöva gå till en krog eller restaurang, säger Galina. ORIGINELL INREDNING Inredningen på Cafecafé är trendig och urban. Bakom konceptet står inredningsbyrån RumRum: – Vi ville satsa på lite mer originell inredning, lite mer miljöbetonat. Vi har arbetat med RumRum tidigare och kände att deras koncept passade oss, säger Galina. 12 | nöjesnytt Men var kommer då namnet Cafecafé ifrån? – Vi bestämde oss för att kalla det Cafecafé då det först och främst är ett café, men även så mycket annat. Vi har lunch, varm mat, hemlagad glass och vinprovningar. Vi tycker att namnet sammanfattar det ganska bra, berättar Galina. Till Cafecafé kommer både företag och privatpersoner för att äta och dricka gott. CAFECAFÉ ÄR ETT AV FÅ CAFÉER DÄR MAN KAN FÅ EN AVEC TILL KAFFET.ELLER VARFÖR INTE EN VETEÖL TILL SURDEGSMACKAN. FISKSOPPAN – EN STORSÄLJARE Populäraste rätterna för stunden varierar beroende på årstid: – På våren och sommaren säljer vi mycket sallader och på hösten går det mest pasta. Men den absoluta storsäljaren är vår fisksoppa med saffran och vitt vin, förklarar Galina som också berättar att det finns många fördelar med att ha ett lite mindre ställe. Man får till exempel mer tid för kunderna på ett annat sätt än om man har ett större ställe. – Vi har många stammisar som kommer och som vi har lärt känna. Det är kul att känna att man har tid och möjlighet att prata lite med dem, det ger en lite mer personlig stämning, säger Galina. PROFIL CAFÉ MÅNADENS JULI/AUG Det är nu ett år sedan Cafecafé slog upp sina dörrar på Stora Nygatan. Som namnet antyder är Cafecafé först och främst ett café men har även fullständiga rättigheter och erbjuder vin- och whiskyprovning och afterwork såväl som hemlagad glass. HEMLAGAD GLASS Men Cafecafé har inte bara mat och vinprovningar, de gör även hemlagad glass i många olika smaker. För några veckor sedan var de på en inspirationsresa till Bologna där de fick lära sig mer om glass och även prova på att göra glass i för dem nya smaker. – Vi gör glass till bland annat Ica Emporia och Café Tegners i Lund. Precis som med vårt övriga sortiment görs allt på beställning. Ingen glass har stått i frysen längre än 24 timmar innan den skickas iväg, berättar Galina. Till jul finns bland annat pepparkaksglass och saffransglass och de gäster som är på plats i caféet när glassen görs har ibland turen att få smaka. En annan växande verksamhet är catering med kort varsel. Cateringen består av både sallader, varmrätter och mackor och passar till lunch såväl som för andra tider på dygnet. EKOLOGISK OCH ”FAIRTRADE” En del av råvarorna är eko och rättvisemärkta, bland annat kaffe och te som kommer från ”Johan och Nyström”. Men även komjölk och grädde från Skånemejerier, Åbros ekoöl och man erbjuder till och med en 10-årig single malt ”Benromach special edition”. Dessutom använder Cafecafé vete från Saltåkvarn som bas i sina sallader. s TEXT OCH FOTO: LAZZE X EVENTHÉN & LOVISA FREDRIKSSON