019 1
LUNCH TEXT OCH BILD: THOMASHELSING DINÉ BURGERS D
iné har funnits på Våghustorget i lite över ett år. Av någon anledning har de stängt på måndagar men övriga vardagar går det bra att ta del av luncherbjudandet. Det handlar om valfri hamburgare och något av tillvalen mixed fries, coleslaw och tryffel eller chipotlemajonnäs för 90 kronor. Jag testar Bourbon och bacon-burgaren. Det tar lite tid att få in min beställning, visserligen är uteserveringen knappt halvfull men det är inte många själar inne i själva restaurangen. När jag hämtar burgaren ser den bisarrt överdimensionerad ut. Brödet alltså. Själva köttpucken och all annan fyllning ser ut att försvinna där under locket. Nåja, även om man delvis äter med ögonen är väl smaken det viktigaste och där blir intrycken lite bättre. Bourbonsåsen ger hamburgaren en sån där härlig rökighet. Baconskivan är lite överstekt för min smak medan själva köttpucken är härligt saftig, om än kanske lite väl löst sammansatt. Pommesen är av ganska vanligt snitt men spröda och lagom saltade. Tryffelsås är något som lätt kan bli för intensivt i smaken och här balanserar den någonstans på gränsen även om det funkar. Ni märker va? Under hela den här måltiden velar jag mellan plus och minus och en detalj som är bra tas ned lite av en detalj som är mindre bra. Som helhet får jag ändå konstatera att det är en helt okej burgare. Hamburgaren är god med en tydlig rökighet som förväntat, salladen är spänstig och tomaten fräsch. Det här är helt okej men känslan är att Diné kan bättre och det är inte heller särskilt mycket som krävs för det. HELLAS H ellas är en av de där restaurangerna som känns som en institution i Örebro. Gatubilden på Drottninggatan skulle förändras markant om restaurangen helt plötsligt skulle försvinna och ändå är det alldeles för länge sedan jag var där, vilket är synd. Interiört är det fräscht och snyggt. De grekiska influenserna i inredningen är smakfulla och det blir inte som ett plastigt försök att återskapa Parthenon. På lunchmenyn finns ett antal stående alternativ denna sommar. Jag väljer moussakan denna dag för att det känns givet att testa grekisk mat på en grekisk restaurang. I lunchpriset på 95 kronor ingår mineralvatten sallad, bröd och så en kaffe med kaka på slutet. Salladsbordet är lite trist men okej. Här finns tre blandsallader (som dock inte skiljer sig så mycket åt), vitkålssallad, majs och oliver. Dessutom två dressingar. Brödet är en tråkig baguette av det ljusare slaget. Salladsbordet är okej men inget som får mig att dra på mungiporna. Det förändras dock när maten serveras med en enkel men trevlig uppläggning. Det är en rejäl bit moussaka där köttfärsen är rikligt kryddad, auberginen är genommjuk och saftig och allt toppas av en härligt krämig bechamelsås på toppen. Den genomgående fina kryddningen gifter sig fint med den vitlöksbeska tsatzikin. Jag blir påmind om hur en bra moussaka ofta slår en bra lasagne på fingrarna. (Sorry italienare, men så är det). Efter maten avslutar jag med kaka och kaffe. Det sistnämnda är faktiskt riktigt gott, trots att det serveras från den klassiska kannan på värmeplatta. Lunchen på Hellas är alltså mättande, vällagad och god. En bra lunch för under hundringen. 10 NOLLNITTON