019 1
MAT TEXT: THOMASHELSING RECEPT: MARIA DAHLQUIST B
ILD: OLA CEDELL RÄKCHEESECAKE Vi, liksom nästan alla andra svenskar, gillar att grilla på sommaren. Men så här i slutet av augusti kan det bli lite tröttsamt att hitta variationer av grillrätter. Så låt Flintasteken vara den här helgen och köp med dig ett halvt kilo räkor hem istället. Du kommer att tacka oss när du börjar äta av en helt makalöst god räkcheescake! Botten: 250 g rågbröd 100 g smält smör Fyllning: 5 gelatinblad 400 g färskost 3 dl crème fraîche 1 finhackad rödlök 500 gram räkor med skal En näve finhackad färsk dill 1–2 msk nypressad citronsaft Salt & peppar Gör så här: Smält smöret i en kastrull och kör brödet i en mixer. Fördela allt jämt i en springform med löstagbara kanter. Platta till blandningen och ställ kallt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 min. Rör ihop crème fraîche, färskost och rödlök. Skala och hacka räkorna och vänd ner i smeten med finhackad dill, citron, salt & peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme. Vänd ner i smeten och rör om ordentligt. Häll smeten i formen och ställ kallt över natten. Dekorera med hela räkor, laxrom, dill och picklad rödlök. Servera med ett glas vin, varför inte en Riesling, och njut. Imorgon kan du ta fram grillen igen. 30 NOLLNITTON