Nöjesnytt Växjö 1
vin till festligare middag CHAMPAGNE: PALMER & CO
BRUT BLANC DE NOIRS (75799), PALMER & CO, FRANKRIKE 349 KR Druvor: Pinot meunier, pinot noir Fruktig doft och torr medelfyllig smak med friska drag av grape och äpplen, inslag av bröd, rostat kaffe och balanserad citruston. Servera champagne till en smakrik grön ärtsoppa! Betyg: 3+ Att hämta middagsinspiration från andra länder är alltid ett bra tips om matidéer tryter. Beroende på humör och smak är det enklast att börja med att välja matstil, förslagsvis norr eller söder om Alperna. Olika länders kök avgör om du lagar maten med smör och andra mejeriprodukter eller med olivolja och grönsaker. Många av Europas länder har god tillgång till fisk. Och om valet faller på hav eller insjöfisk har med tillgänglighet att göra. I Sverige är vi bortskämda med båda. Klassiska äldre recept som exempelvis lax i vitvinssås, sjötunga Meunière eller fiskpudding kan för att de är sällsynta vara extra festliga att bjuda på. Den goda fiskpuddingen är absolut ett enklare alternativ till en annan mycket mer tidskrävande och god klassiker, gäddqueneller. I Italien startar en finare måltiden kanske med bruschetta, som är bröd som stekts i olivolja och sedan toppas med en smakrik röra av tomat, bönor eller charkuterier. Sedan serveras en grönsakssoppa, ribollita och därefter huvudrätten. I Toscana ska man inte missa att beställa den stora grillade t-bensteken, bistecca alla fiorentina. Köttbiten ska vara på minst 1,5 kilo och cirka fyra centimeter tjock varpå den grillas, fem minuter per sida. Till den serveras med fördel vita bönor och en grönsallad. Här passar ett kraftfullt rött vin från Brunello di Montalcino, som är ett vindistrikt i Toscana. Brunellovinerna kan tveklöst titulera sig som några av Italiens kraftigaste rödviner, vinernas ursprung ringar ni in i ett förvånansvärt litet område som ligger nära staden Montalcino ungefär fyra mil söder om Siena. Anledningen till att brunellovinerna är så kraftiga beror på att i distrikt Brunello di Montalcino växer den mycket lokala varianten av sangiovesedruvan som här heter Brunello. Om sangiovesedruvan i äldre litteratur refererats som ett kraftfullt vin med drag av ”Jupiters blod” förstår man att vinets färg och smak måste ha varit kompakt. Numera är ett typiskt sangiovesevin från chiantiområdet mer tegelrött till färgen, ibland även genomskinligt medan just brunellovinerna står för den ogenomträngliga, mörkt blåröda färg som avspeglar sig med all önskvärd tydlighet i vinernas smak. Lägg till att alla brunelloviner har ”sjukt” mycket tanniner som är den adstringerande och tydliga förnimmelsen av kärv torrhet i munnen, så är din upplevelse komplett. Att servera brunellovin till mat är för många ett måste. En annan berömd klon av sangiovesedruvan heter Prugnolo gentile och används för vinerna från den lilla staden Montepulciano som ligger cirka 6,5 mil sydöst om Siena. Namnet på disktriktet är Vino Nobile di Montepulciano. Både Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano håller hög klass och har följdenligt DOCGbeteckningen, den högsta kvalitetsklassen i den italienska vinlagstiftningen. Bra att tänka på i valet av vin till en festlig måltid. När maten lagas med många ingredienser hittar man den bästa dryckeskombinationen i vin av hög kvalitet. Anledningen är lite förenklat att viners smak har fler nyanser ju bättre det är. Med ett bredare smakspektra blir det helt enkelt lättare för mat och vin att hitta gemensamma synrergipunkter! I AV: ELKE LJUNG WEBBREDAKTÖR & SOMMELIER VINBANKEN.SE FLER VINTIPS PÅ HTTPS://VINBANKEN.SE VITT VIN: VICAR'S CHOICE BARREL FERMENTED CHARDONNAY 2016 (2188), SAINT CLAIR FAMILY ESTATE, MARLBOROUGH NYA ZEELAND, 99 KR Druvor: Chardonnay Smaken är torr och fyllig av rostad gul och moget grön frukt, inslag av smör som bidrar till en angenäm fetma. Gott, läckert och balanserat vitt vin som passar till fina fiskar med gräddig sås eller grillad yta. Betyg: 4+ RÖTT VIN: DOMAINE DU PESQUIER GIGONDAS 2015 (2836), GIGONDAS FRANKRIKE, 159 KR Druvor: 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre. Fyllig, mörkfruktigt och kryddig smak med inslag av soliga varmgenerös skogsbär, örter, tobak, och fat. Vinet har en bra struktur av fruktiga tanniner och kalasfin längd. Mjuk samtidigt koncentrerad. Bra vin och gärna till mat. Påskens lammrätter blir utmärkta matchningar. Betyg: 5 BRUNELLO DI MONTALCINO COL D’ORCIA 2012 (12357), COL D'ORCIA, TOSCANA ITALIEN, 279 KR Vinet finns också i liten flaska, 375 ml för 159 kr som i magnumbutelj 1,5 l för 599 kr Druvor: Brunello (sangiovese) Fylligt, sammetslen och mycket nyanserad smak av röd och blå frukt, inslag av nypon, pinjenötter, örter med en lätt krydda från faten. Fruktiga tanniner och lång eftersmak. Nyanserad. Elegant och komplext vin, utmärkt till fest! Betyg: 4 48 | nöjesnytt