NG Gbg 1
Krog Bäst just nu SNABBMAT Meat the Greek, Skanst
orget 3 Apropå Grekland får ingen missa Meat the Greek vid Skanstorget. Det finns gyros och så finns det gyros! Här är den perfekt på ett sådär lagom ambitiöst tillagat sätt. Deras nygrillade pitabröd fylls med fördel av kycklinggyros smaksatt med massvis av oregano, pommes, sallad och en hemlig Meat the Greek-sås. Oh yes! COMFORT FOOD Hasselssons, Mariagatan 27 En söndagslunch på Hasselssons är en söndagslunch väl spenderad. Oavsett om det är vinkokta musslor eller friterad fisk som samsas med de parmesanostdränkta pommes fritesen så är det en synnerligen smarrig avslutning på helgen. Visst är det väl tur att det som en gång började som en pop-up nu verkar vara mer eller mindre etablerat! Hur skulle vi annars få vår beskärda del av finfriterat i höstmörkret? PANOS PANOS TAVERN Teknologgatan 3, panostavern.se 3 Under parollen ”Joyful Greek Dining” har 90-talets baddräktskung Panagiotis "Panos" Papadopoulos ställt om siktet från sexiga bikinis och badbyxor till tioarmade bläckfiskar och tzatziki. Här skall man avnjuta grekisk mat med en modern twist, i en avslappad miljö. Med den blygsamma ambitionen att skapa ett krogimperium har Panos Emporio-grundaren tagit sitt första stapplande steg i Thörnströms Krogs gamla lokaler på Teknologgatan i Nedre Johanneberg. STRÄVAN EFTER ATT skapa ett glädjefyllt kvarterskrogsbesök är just denna dag svåruppnåelig då vi i princip är ensamma i restaurangen. Inredningen är naturligtvis uppdaterad sedan finkrogens tider, men oundvikligen vilar fortfarande en slöja av gammalmodighet över stället. De bitvis kvarvarande bruna lyxkrogsinslagen, i kombination med sammetstyger och antika statyer, blir inte fullt ut så lyckat. Det känns lite dystert på samma sätt som en sminkad men slumrande turistkrog i en grekisk badort. Visserligen kanske passande med tanke på Panos tidigare yrkesgärning? Vi välkomnas av vår servitris för kvällen, som både är sympatisk och trevlig. Rätt frågor ställs vid rätt tillfällen, med en närvaro, äkthet och självklarhet, utan att någonsin bli påträngande. Det är befriande härligt med serveringspersonal som varken är en nybakad gymnasiestudent på sabbatsår eller en uttråkad halvnonchalant innerstadsblasé. Vi rekommenderas genomgående grekiska viner, från den i övrigt väldigt korta vinlistan. En torr och mineralig 50 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2021 Assyrtiko från Santorini är kvällens bästa. Till vårt första glas vin inkommer också nybakt bröd, oliver och syrade grönsaker. Tillsammans med en skvätt grekisk olivolja blir det en trevlig start på kvällen. Till förrätt börjar vi med att äta ”Tre små Meze”. Hummusen är slät och smakrik, men både den lilla salladen med ärtor och fetaost samt pumpasoppan, saknar det där lilla extra. Salladen skulle mått bra av lite färsk mynta eller liknande för att ge lite välbehövlig örtighet och soppan saknar djup. BÄTTRE BLIR DET när vi serveras husets tzatziki tillsammans med rykande hett vitlöksbröd. Tzatzikin är förtjusande len och är smaksatt med lagom mycket vitlök, samt en gnutta färsk dill. Den bästa vi ätit på länge! Näst på tur blir grillad bläckfisk. Den är vällagad och mör och ackompanjeras av krossad aubergine, bakad tomat och chili. Här har det inte snålats med olja och anrättningen blir lite väl fet, även om syran i tomaterna bryter av på ett fint sätt. En grillad citron och lite späda blad hade inte gjort bläckfisken en otjänst. Kvällens bästa rätt är emellertid ett nybakat pitabröd med lammbog, granatäpple och citronyoghurt. Här återfinns den efterfrågade fräschören och genast blir det läckert. Kryddigheten i det långbakade lammet svalkas av yoghurten och granatäpplet. Till varmrätt testar vi "Kvällens rustika varmrätt" som är ett fläsklägg på grillat bröd med fänkålscrudité och sesam. Brödet är aningen hårt grillat men köttet tillsammans med fänkålen är gott utan att överraska. Grillade lammkotletter med rostade haricotes vertes, palikibönor och htipiti blir vår andra varmrätt. Lammet är fint tillagat och den saltsöta röran ”htipiti” på grillad paprika och fetaost är god. En rustik och vällagad varmrätt men som, likt många andra av kvällens rätter, saknar fräschör. Det blir lite väl tungt och ”pubigt” och inte särskilt lekfullt. Avslutningsvis serveras vi en sötsliskig dessert på inkokt päron och glass smaksatt med bockhornsklöver. Glassen är len och smaken intressant, men blir för söt i kombination med övriga sockerstinna tillbehör. VI LÄMNAR RESTAURANGEN med blandade känslor. Det finns absolut både kunskap och handlag i köket och vår vänliga servis får oss på gott humör. Vi kan dock inte skaka av oss känslan av att upplevelsen känns lite gubbig och omodern. Som om Panos fastnat lite i 90-talet och glömt av att samtida restaurangglädje ofta bottnar i det lättsamma och eleganta. Det räcker inte med en fräsig tagline, man måste leverera på det också. Kanske hade besöket upplevts annorlunda om det stimmat av upprymda gäster och sorl? Det kan dock bli en utmaning att få till, i den bruna, tunga tegelbyggnadens källarlokal en bra bit norr om Avenyn. Vi återkommer dock gärna för en lammgyros och en skål tzatziki lite längre fram, spända på om Panos lyckas tillföra lite mer ”joyful” till sin grekiska taverna. Öppet: mån-tor 17-23, fre-lör 17-00, sön 13-18. LYX Project, Södra Vägen 45 Att Project på Södra Vägen kämpat till sig en stjärna i Guide Michelin är naturligtvis inte bara fantastiskt, utan också synnerligen välförtjänt! Genomarbetade och eleganta små avskalade serveringar som på ett lyckat vis kombinerar lyxiga råvaror med grödor från egen täppa. Härligt internationellt på det bästa av sätt! Inte att förglömma, en gedigen brödservering därtill, jösses vilket surdegsbröd! Skynda er att boka bord på Anna och Camerons lilla kärleksbarn, om ni lyckas få plats vill säga. BRUNCH Kafé Gapet, Silverkällegatan 4 Att inleda dagen på Kafé Gapet i Majorna är hantverkslyx i sin enklaste form. Det saluförs visserligen som ett frukostpaket, men är såpass väl tilltaget att det känns som en hel brunch. Yoghurt med granola, nötsmör och bär, tre olika nybakade bröd med tillbehör samt kaffe och juice. Sympatiskt prissatt och enkelt paketerat på stans just nu bästa fik. Missa heller inte en hembakt småkaka, om plats fortfarande finns. CARL BODIN SVENSK carl.bodin.svensk@ng.se