Nöjesnytt Växjö 1
grilla Om hungern är den bästa kryddan så kommer
nog en perfekt grillglöd på andra plats. Allt blir godare när det fått ligga på gallret en stund - kött, fisk, fågel, grönsaker och till och med desserten! GRILLAD TONFISK MED AVOKADOOCH CHILIKRÄM OCH SALSA FRESCA 4 portioner 600 g tonfisk i 4 bitar 2 msk olivolja 2 msk medelhavsrub 4 skivor Castello@ Burger Cheddar skivad ost TILLBEHÖR 1/2 huvud isbergssallad 1 rödlök 4 hamburgerbröd AVOKADO- OCH CHILIKRÄM 3 avokados 1 grön chilipeppar 1 lime (rivet skal & saft) 1/2 dl Arla Köket@ crème fraiche 1 tsk dijonsenap 1 krm salt SALSA FRESCA 500 g körsbärstomater, gärna olika färger 2 vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 1 kruka färsk persilja 1/2 kruka färsk koriander 1 röd chili 2 lime (rivet skal & saft) 1/2 dl olivolja 1 krm salt MEDELHAVSRUB 1 tsk mortlade hela fänkålsfrön 1 1/2 msk vitlökspulver 1 msk torkad oregano 1 tsk chiliflakes 1/2 msk sellerisalt Börja med att blanda samman ingredienserna till ruben. Förvara i burk med lock. Fortsätt med avokado- och chilikrämen: Dela, kärna ur och skala avokadon. Kärna ur och hacka chilin. Mosa avokadon och blanda med lime, crème fraiche, chili och senap. Smaka av med salt. Dela och skölj salladen. Skala och skiva rödlöken. Salsa fresca: Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Grovhacka persilja och koriander. Kärna ur chilin. Mixa lök, örter, chili, lime och olja i en mixer. Smaka av med salt och blanda med tomaterna. BEER CAN CHICKEN 4 portioner 1 kyckling, ca 1,3 kg 33 cl öl 1 liten bit färsk ingefära 1 färsk chili 1 tsk persillade 2 msk Arla@ svenskt smör 1 tsk salt 2 krm peppar 2 dl Arla Köket@ lätt crème fraiche paprika & chili Blandad grönsallad Lägg kol eller briketter i en vid ring på en grill med lock, gärna klotgrill. Tänd grillen och låt det bli fin, askgrå glöd. Häll ur ca 1 dl av ölen. Lägg i ingefära och chili. Smält smöret och blanda med persillade, salt och peppar. Pensla kycklingen med blandningen. Trä kycklingen på ölburken och ställ på en plåtform. Grilla under lock i 1-1 ½ tim tills innertemperaturen vid låret är 82°. Servera med crème fraiche och blandad grönsallad. HELGRILLAD BLOMKÅL MED OST- & GRÄSLÖKSSMÖR 4 portioner 2 x 300 g blomkålshuvuden Arla Köket@ smör- & rapsolja 2 tsk salt 1 krm svartpeppar OST- & GRÄSLÖKSSMÖR 100 g Arla@ svenskt smör 1 1/2 dl Kvibille@ riven cheddar 3 msk hackad färsk gräslök Börja med att blanda ingredienserna till ost- och gräslökssmöret. Låt stå i frysen minst 1 tim. Behåll blomkålens blad och rot, spraya runt om med smör&rapsolja. Salta och peppra. Grilla på indirekt värme under lock ca 1 tim, tills blomkålen mjuknat. Lägg upp blomkålen och riv rikligt med ost- och gräslökssmör över. 34 | nöjesnytt Tonfisken: Pensla tonfisken med olivolja. Gnid in fisken med 2 msk av medelhavsruben och grilla på hög värme ½-1 min. Vänd fiskbitarna. lägg på ost och grilla ytterligare ½-1 min och låt osten smälta. Grilla bröden på båda sidor och lägg ihop med avokadokräm, sallad, rödlök och tonfisk emellan. Servera med salsa fresca. ENTRECOTE MED ANCHO-RUB 4 portioner 600 g entrecôte 1 tsk flingalt BARBECUESÅS 2 hackade vitlöksklyftor 1 msk Arla Köket@ smör- & rapsolja 1 dl tomatketchup 1 msk farinsocker 2 msk vinäger 1 tsk sambal oelek 1/2 tsk malen spiskummin ANCHO-RUB 2 tsk starkt paprikapulver 1 tsk spiskummin 1 tsk malen ingefära 1/2 tsk farinsocker 1 1/2 tsk salt 1 msk ancho chili Börja med barbecuesåsen. Fräs vitlöken i smör-&rapsolja. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och koka den ca 3 min. Blanda kryddorna till ruben och gnid in köttet med den. Grilla över glöd ca 3 min på varje sida. Lägg köttet vid sidan av glödbädden och låt det grilla ytterligare ca 5 min. Dela eller skiva köttet, strö över flingsalt och servera med grillade grönsaker och barbecuesås. GRILLADE ÄPPELSPETT MED KANELKRÄM 4 portioner 4 röda äpplen 2 msk Arla Köket@ smör- & rapsolja 1 msk rårörsocker 2 dl Arla Köket@ crème fraiche 1 tsk malen kanel 1 tsk strösocker Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Blanda smör-&rapsolja med råsocker och pensla äppelklyftorna med blandningen. Trä upp dem på 4 blötlagda träspett. Blanda crème fraiche med kanel och socker. Grilla spetten 2-3 min på varje sida. Servera med kanelkrämen. KÄLLA: ARLA