Nöjesnytt Växjö 1
FOTO: ADOBE STOCK Höj en skål för London! Staden
som just nu är metropolen för världens cocktailvänner. Följ med på en spännande barrunda med välskakade drinkar med brittisk finess. En solig eftermiddag släntrar vi in på den jugendinfluerade baren The Gibson på ett hörn av Old Street i östra London. Bakom disken står Marian Beke och monterar en parakrasseknopp ovanpå en Martinidrink i ett högt glas format som en glödlampa. Han kallar skapelsen "Electric Earl". Blomknoppen i kombination med alkohol ger en nästintill elektrifierande känsla i munnen. Han pryder det hela med självlysande isbitar för extra effekt. Lite annat än en simpel gin och tonic, om man säger som så. Det tog sex veckor efter att The Gibson hade öppnat att hamna på sjätte plats på den prestigefyllda listan över världens 50 främsta cocktailbarer. Det är knappast någon slump att åtskilliga av Londons barer finns med på toppen av listan. - Bartendrar från hela världen dras hit just nu. De flesta är väldigt nyfikna och har en modern syn på det här med cocktails. Staden har blivit något av en internationell drinkscen, säger Marian Beke. Kollegan Sara Moretti bär ut en bricka med drinkar, den ena mer dramatisk än den andra. Hon håller med om att det sjuder av kreativitet bakom bardiskarna. - Det är otroligt kul att det händer så mycket i barvärlden här. Det finns massor av roliga ställen att upptäcka och ambitionsnivån är väldigt hög, säger hon. MER FRAMÅT ÄN BAKÅT Allra högst upp på listan över världens bästa barer ligger The American Bar i det anrika hotell Savoy på The Strand. En elegant bar i art deco-stil, där det känns som om tiden har stått still. På väggarna hänger signerade porträtt med hälsningar från tidigare gäster, som Winston Churchill, John Wayne och Elizabeth Taylor. Här har det skakats drinkar i över 125 år, och visst finns det några odödliga klassiker på menyn – men inriktningen är modernast tänkbara och siktar snarare framåt än bakåt. Det är en sann fröjd att slinka in här för en drinkupplevelse av det mer eleganta slaget. Några av världens skickligaste bartendrar, iförda strikta korta vita kavajer, levererar alltifrån välkylda dry Martinis med svart kaviar till påhittiga drinkar inspirerade av legendarer som David Bowie och Mick Jagger. - Det brukar bli väldigt trångt före och efter teaterföreställningar, så bäst är att undvika just de tiderna. Annars går det nästan alltid att få plats här om man bara har lite tålamod, försäkrar Philippa Guy, som är barens första kvinna på 100 år med titeln Senior Bartender. NATURENS SMAKER En helt annan scen utspelar sig i en källare på Hoxton Square i trendiga Shoreditch. Baren Happiness Forgets har blivit något av all världens bartendrars eget favoritställe. Just för sin tillbakalutade och prestigelösa stämning. Drinkarna är dessutom hyfsat billiga. - Jag har bara jobbat här i ett par veckor, men jag formligen älskar hela drink-London just nu, säger Gian Jesus som har tagit med sig sina cocktailkunskaper ända från Nya Zeeland. Han tipsar i sin tur om det excentriska Scout några kvarter bort. En minimal mörk bar som vid en första anblick snarare påminner om ett sushihak än en cocktailbar. Här ligger allt fokus på naturens smaker, och såväl tilltugg som drinkar sorteras under kategorier som hav, träd, jord och buskar. Ett äventyr för den äventyrlige. FÖRE DETTA TOALETT Ännu några kvarter österut i stadsdelen Bethnal Green hittar man franskinspirerade Coupette, granne med ursköna Sun Tavern som bland annat specialiserat sig på irländsk whiskey och riktigt bra musik. Uppe i Kentish Town kan du sippa tequilacocktails på Ladies & Gentlemen, som hör och häpna inretts i en före detta offentlig toalett. På Zetter’s Townhouse i Clerkenwell slår man sig däremot ned i en bekväm sammetsfåtölj i ett gammaldags inrett ombonat bibliotek och beställer drinkar spetsade med allehanda hemgjorda bitters. Medan stilrena och italiensktrogna Bar Termini i Soho är ett smärre eldorado för Negroni-frälsta. Under en tämligen anskrämlig klädbutik bakom Spitalfield Market gömmer sig lönnkrogen Discount Suit Company med bortglömda cocktails på menyn. Allt finns. Allt är möjligt. Det är helt enkelt ingen ände på variationen. Trots att trendfaktorn är skyhög på Londons cocktailsscen just nu går det alltid att hitta en suverän bar för varje smak. Tiden för avslagen ljummen blasköl på gubbiga pubar är passé. Eller går åtminstone utmärkt att varva med betydligt roligare barrundor. I TEXT: MIA GAHNE FOTO: STEFAN WETTAINEN 58 | nöjesnytt