Nöjesnytt Växjö 1
FELIX & FABIANS RESA FORTSÄTTER För tre år sedan
var bröderna Felix och Fabian Astrén bara två ungdomar med en dröm. Nu är de ägare till tre Grilleriet-filialer, varav den senaste precis öppnat på Grand Samarkand, och med fler nysatsningar i sikte. Trots att de bara är 26 (Felix) och 24 (Fabian) år gamla känns bröderna Astrén redan som fullfjädrade affärsmän. De är så lugna, coola och vältaliga att man direkt får intrycket av att det inte finns några gränser för vad dessa unga entreprenörer och matälskare kan ta sig för. Men, som i fallet med så många andra framgångssagor, startade resan av en slump. Bröderna kommer ursprungligen från Kristianstad och att de skulle hamna i Växjö var något av en ödets nyck, berättar Felix. –Jag har alltid haft intresse för matlagning. Jag minns att jag åkte hem från skolan och kokade nudlar och kollade matlagningsprogram på tv. Jag gick faktiskt fyra veckor på restaurang- och hotellutbildningen i Kristianstad innan jag kom in som reserv på idrottsgymnasiet i Växjö med inriktning på golf. Jag trodde nog inte att jag skulle bli kvar här men gymnasietiden formade en mycket och någonstans på vägen blev det naturligt att Växjö blev min nya stad. Snart insåg jag att jag var för dålig på golf, så jag var tvungen att hitta nåt annat. Felix började på Max hamburgerrestauranger direkt efter gymnasiet med att flippa burgare och efter några andra ströjobb hamnade han i restaurangbranschen igen. –När jag började på dåvarande Grill House fick jag den första möjligheten att ta över en befintlig lokal. Kärleken till mat, och framför allt bra burgare hade alltid funnits där och tankarna på något eget hade växt fram. Det var då vi startade Grilleriet. Fabian hade i sin tur inte planerat att komma till Växjö alls, menar han: –Jag jobbade som fastighetskötare efter gymnasiet, men åkte upp till Växjö för att hälsa på Felix några veckor. Vi lirade innebandy med personalen på Max och när vi åkte hem frågade restaurangchefen om jag var sugen på att jobba där. Så jag började där, medan Felix jobbade på Grill House. Och inte långt därefter kom Felix med idén om att starta eget. 8 | nöjesnytt För Felix var det sjjälvklart att ha med Fabian i verksamheten och att de är tighta råder det inget tvivel om. När jag påpekar att det måste krävas ett oerhört mod att i deras ålder starta ett företag i en bransch man egentligen inte har någon arfarenhet av, håller Felix inte med. –Jag skulle vilja vända på det och säga att det var tur att man var så dum i huvudet då att man inte visste vad man gav sig in på. Skulle jag vetat det jag vet idag hade jag nog inte vågat. Med facit i hand är jag överlycklig att vi faktiskt satsade. Det finns också en ganska rolig familjerelaterad anekdot gömd i det här, avslöjar Felix. –Pappa har alltid varit en duktig affärsman och gjort business till höger och vänster, en entreprenör helt enkelt. Han har alltid varit tydlig med sin ekonomi och varit skärpt, vilket gör att han sitter i en bra sits idag. Jag minns att jag ringde hem när vi skulle starta Grilleriet. Jag hade 14.000 kronor på mitt konto och frågade pappa om jag kunde låna 36.000 för att starta ett aktiebolag. Jag berättade om idén, lite halvluddigt så där och han sa ”aldrig i livet, det är alldeles för osäkert”. Jag visste att jag kunde ringa mamma, hon är lite mer spontan och hon sa ”inga problem”. Jag blev nog lite chockad, men jag hade pengarna, vi startade bolaget och hyrde lokalen. Det var så vi började, bokstavligt talat på noll. Efter tre månader fick mamma tillbaka sina pengar och nu retar vi pappa för det. hade han varit smart hade han lånat oss pengarna och kanske begärt ett par procent i bolaget (skratt). –Han har naturligtvis stöttat oss hela vägen, om än inte ekonomiskt. Han har varit ett stort stöd och vi har frågat honom om råd och tagit del av hans otroliga kunskap, tillägger Fabian, för ordningens skull. Idag driver bröderna Grilleriet i Växjö och Kalmar och den nystartade filialen på Grand Samarkand med stor framgång. På min fråga om det var var det tron på det ni gjorde eller bara viljan att göra något annat som gjorde att ni tyckte det var värt risken, svarar Felix utan betänketid. –En kombination. Vi visste att det fanns ett behov av det vi ville göra, vi hade ju ätit bra burgare i storstäderna, men det fanns inte nåt som var i närheten i södra sverige. Så det är klart att tajmingen var rätt också, vi var först när vågen kom. De är överens om att det inte finns något självändamål i att expandera Grilleriet ytterligare, men de är alltid ”öppna för förslag”, som de uttrycket det. Felix är mer impulsiv och snabb på att hoppa på det mesta, medan Fabian är den som bromsar. ”Vi får inte glömma vårt barn, vår kärlek, och den passion som faktiskt gjorde att vi en gång började med det här”, som Fabian säger. Med detta sagt har bröderna faktiskt ännu ett projekt på gång, då de nästa år tar sig an takbaren i ICON-huset. Arbetet med det är i full gång men Felix och Fabian är försiktiga med att säga för mycket. –Vi har en tydlig plan för oss själva men det måste fungera i praktiken och vi är ödmjuka inför uppgiften. Vi använder vår egen erfarenhet, men vi har också anställt erfarenhet. Det bästa vi har gjort är att anställa folk som är bättre än vi själva, säger Felix. Oavsett om man vill kalla dem för affärsmän eller entreprenörer är det passion och kärlek för det de gör som är drivkraften, säger bröderna. De medger att det har gått fort och att det kan vara svårt att hitta balansen i livet, samtidigt som de inte skulle vilja ha det på något annat sätt. –Vi mår bra, vi har det bra och vi har anammat den här livsstilen. Det är ju det här vi har velat. Men vi har haft en otrolig tur att vi har den personal vi har. Att vi är i den här sitsen är mycket tack vare dem och de är i allra högsta grad en del av Grilleriets framgångar. I TEXT: OLA KARLSSON