BD 1
TEXT: PELLE TAMLEHT, PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH
PÄR STRÖMBERG APERITIF Upptäck de vita vinerna från Rhônedalen Just nu trendar de vita vinerna från Rhône. Sommelierer på svenska restauranger och vinbarer har upptäckt dess kvaliteteter och de som finns på Systembolagets hyllor är ofta prisvärda. Några av de bästa finns i Condrieu på druvan Viognier, men även under den mer vida appelationen Côtes du Rhône hittar vi mycket intressanta viner på andra druvor. Endast åtta procent i Rhônedalen är planterat för vita viner men tillväxten ser ljus ut då hektar för hektar omplanteras med gröna druvsorter som Viognier, Grenache Blanc, Roussanne och Marsanne. Rhône-viner baserade på Marsanne och Rousanne har ofta en fetare och snudd på vaxig känsla. Viner dominerade av Viognier är mer aromatiska och har en lägre syra. Generellt är vinerna fylliga och har inslag av tropisk, ibland torkad frukt. PS Följ Côtes du Rhône Viner på Facebook och cotesdurhoneviner på Instagram för mer info. EFTER ÅTTA ÅR som huvudbryggare på St:Eriks Bryggeri var det dags för Jessica Heidrich att prova stå på egna ben. Heidrich, som har varit hembryggare sedan studenttiden, vill ha kul och sprida glädje med sitt nya ölmärke Hop Notch. JUBILEUMSÅR MED ÄPPELBLOM BACK TO THE ROOTS Den ljusa lagern är såklart volymmässigt jättestor, men för ölnördarna och finsmakarna så har de senaste åren snarare handlat om större smaker - IPA, smaksatta stouts och liknande. Nu börjar kvalitetslagern hamna på tapeten igen. Stockholmsbryggeriet JESSICA HEIDRICH HAR verkligen gjort sig ett namn i branschen, både i Sverige och utomlands. Hon anlitas som öldomare i bland annat Australien, Nya Zeeland och USA för att inte nämna World Beer Cup - väldens största öltävling. Men hur hamnade hon i ölbranschen? – Jag har varit hembryggare sedan studenttiden, men mest är det nog en kombination av intressen bland annat för mikrobiologi, biokemi, allt som är gott att äta och dricka plus ett bananskal som tog mig från läkemedelsforskningen till ölbranschen år 2009. Den som är mest förvånad att jag hamnade här är nog jag själv. St: Eriks har länge provbryggt det öl som saknats i deras sortiment, en klassisk ofiltrerad ljus lager. Nu är deras ”eleganta hantverkslager” med lång och kall lagringstid på marknaden och är tänkt att tilltala dem som nu vill vända tillbaka till enkla och rena smaker efter att ha jagat humlearomer och mer komplexa smaksättningar. PSC St: Eriks Lager, alkoholhalt 5,1%, 17:90 för 33 cl. Vad får dig att vilja skapa en egen öl? – Det går helt enkelt inte att låta bli. När en idé kommer så bara det kliar i fingrarna att sätta igång att brygga. Det kan vara en doft, ett ord, en maträtt, ett minne som triggar igång skapandet eller insikten när jag öppnar mitt eget kylskåp och den ölen jag är sugen på inte finns där. Då finns det bara en sak att göra – börja brygga. Vad driver dig? – Jag vill ha kul och sprida glädje med denna fantastiskt variationsrika dryck. Det är det som driver mig. Öl är roligt och 38 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2018 Det är idag 20 år sedan Mackmyra skapade Sveriges första maltwhisky och idag är de ett ledande destilleri inom ”nya världens whisky”. Affärsidén är fortfarande densamma, att erbjuda livnsnjutare världen över attraktiva alternativ skapade på svenska råvaror. Under åren har Mackmyra lanserat 76 olika utgåvor som tillsammans belönats med 117 utmärkelser varav 43 guldmedaljer. – Idag framställer vi vår whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som när vi började, men nu har vi ett av världens modernaste destillerier. Gravitationsdestilleriet, som är 35 meter högt. Vi gör whisky efter konstens alla regler, men på vårt sätt och med svenska råvaror, utan tillsatser och utan stor miljöpåverkan. Vår vision om att ligga i framkant och skapa en innovativ och klimatsmart maltwhisky i världsklass är idag densamma som för 20 år sedan, säger Magnus Dandanell, VD. En vision som nu utmynnat i Äppelblom. jag hoppas att de som ser och dricker våra öl känner glädjen och passionen bakom och smittas av den. Ett av målen är att skapa ett företag med glada, stolta och passionerade medarbetare. Att brygga är ingen dans på rosor. Det är hårt och slitigt, men åh vad roligt det är ändå. Hur känns det som kvinna i branschen? Känner du någonsin att du behöver bevisa dig för att bli tagen på allvar? – Jag funderar inte så mycket på det utan ser mig först och främst som bryggare och tror att det är så mina kollegor i branschen ser mig också. Det är nog mest konsumenter och äldre som blir förvirrade i sin stereotypa föreställningsvärld när de ser att det är en tjej som står bakom kranarna och dessutom råkar kunna. Förut gjorde det mig lite ledsen och frustrerad. Nu blir jag mest full i fniss. Jag vet vad jag kan och mina kollegor också så jag behöver inte bevisa något för att bli tagen på allvar. De som inte tar mig på allvar har ofta mer att förlora på det än jag. En whisky som för tankarna till våren och friska gröna äpplen. En elegant säsongsutgåva som mognat på mättade ekfat som innehållit calvados från Christian Drouin. – De lätta äppeltonerna från vår whisky i kombination med calvadosens mer mogna äppelsmaker har gett Äppelblom en generös fatkaraktär med en fint kryddig balans, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra. PSC Mackmyra Äppelblom, 598 kronor, begränsad upplaga på Systembolaget från 22 mars. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det är så många saker. Det är både utmanande på många olika plan, roligt och gott. Hur många kan säga det om sitt jobb? Att det är kreativt och skapande. Både när det gäller dofter och smaker, men även formgivning av etiketter och så vidare. Att träffa kollegor och konsumenter. Det är ofta tämligen tungt och ensamt på bryggeriet men att komma ut på festivaler och träffa människor och få tjöta öl med likasinnade - det är verkligen fest. POPULÄRAST PÅ MÄSSAN Populäraste bryggeri bland besökarna på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm blev, med knapp marginal, nystartade Hop Notch. Bryggeriet grundades så sent som 2018 av ölveteranen Jessica Heidrich och hennes sambo Magnus Karperyd. PT Hop Notch två första lanseringar finns just nu att prova på Nya Carnebryggeriet i Stockholm som har lånat ut två kranar till Hello World och Hopstart. Vad tycker du om öltrenden just nu och hur tror du den kommer se ut om några år? – Ölbranschen är fantastiskt kul och kreativ just nu. Det känns som om det inte finns några gränser. Precis som alla trender så pendlar det mycket fram och tillbaka mellan extremlägen, men det känns som att de värsta galenskaperna när det gäller smaksättningar kanske lugnat ned sig nu. Eller? Något som kommer stå starkt är ljus lager. En öltyp som en riktig ölnörd knappt kunde tänka sig att vistas i samma rum som för tio år sedan. Nu bryggt av coolaste mikrobryggerierna med mera smak och hjärta, långt ifrån storbryggerier och massproduktion. Det händer så mycket spännande nu och det kommer att hända mycket i framtiden också. Fokus och fascinationen av humle kommer att bestå länge. Humle är ingen trend, däremot humlesorter är det. Det kommer troligtvis även att grävas djupare i historiska sätt att brygga och fermentera olika drycker. En del kommer att vara drick- och njutbart, annat troligtvis mest kul ur ett kuriosaperspektiv. Det kommer att tillkomma flera småbryggerier som lockas av det intresse som är för ölen nu, men som efter några år inser att det är väldigt mycket jobb och lite klirr i kassan. Hop Notch lanserades i november 2018 då de även släppte sin första öl, en session-IPA vid namn Hello World. Den 26 januari 2019 medverkar Jessica Heidrich tillsammans med många andra bryggare på Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm. JESSICA H FAVORITÖ – Hop Notc men om m av sina egn Russian Ri New Belgiu Gouden – C ANDRA B NÖJESGU Sigtuna Br Captain La Brewers, S Gamla Ens Fjäderholm Brands, Sö Macken, B Alskute Br Roslags Nä och krut. F mer. Nöjesguiden rum den 26 ölmässan til till Malmö. L 12