BD 1
Den alkoholfria spriten Vi behöver inte dricka sl
iskigt söta cocktails eller hälsojuice längre. Nu finns vuxna alternativ för den som vill hålla sig borta från alkoholen. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN FOTO: DANGER ÖSTERLIN V em man än frågar när man pratar dryckestrender – vare sig det är bartenders, dryckestillverkare eller övriga förstå-sig-påare – så pekar alla med hela handen mot alkoholsvaga och framförallt helt alkoholfria alternativ. “Jag tror att alkoholsvaga och alkoholfria drinkar kommer explodera”, sa bland annat Mathin Lundgren, barmästare på Teaterbaren i Stockholm när vi frågade ut Sveriges bartenders om en rad ämnen i förra numret. Men varför ser man denna utveckling mot alkoholfritt? Well, bland annat ges skulden till den ökade medvetenheten hos millenials. Svenskens alkoholkonsumtion sjönk med två procent under 2018, och siffran har minskat med sju procent jämfört med för tio år sedan. Och det är de yngre som står för förändringen. Trenden började i de nordiska länderna men har spridit sig och vi ser en nedgång i majoriteten av Europa, både bland unga och unga vuxna. Men förutom en trend från alkohol så har vi dessutom genom flera år blivit mer och mer medvetna om olika smaker och vad vi tycker om och vill ha, Vid krogbesök är vi idag såklart mer benägna att beställa favoritsmaker eller favorittyper snarare än bara ”en stor stark” eller ”ett glas rött”. Och det oavsett om det är alkohol i eller inte. Dryckesproducenter har redan börjat justera sitt sortiment och lanserat lågalkohol-produkter riktat mot en större efterfrågan för nyktra utekvällar. Alkoholfri öl kom först, viner följde efter och nu alkoholfri sprit. På marknaden hittar vi nu alkoholersättande produkter som whisky-substitutet Whissin, vermouth-varianten Versip och alternativa alkoholfria ginprodukter som danska Herbie Virgin, engelska vegan-vänliga Surendran & Bownes Labdanum som efterliknar gins aromatiska profil och komplexitet, samt Ceder’s, skapat av ett sydafrikansk-svenskt par, vilket sägs 26 ”På marknaden hittar vi nu alkoholersättande produkter som whisky-substitutet Whissin, vermouth-varianten Versip och alternativa alkoholfria ginprodukter.”