BD 1
Nya Berätta hur ni fick idén till att skapa Ceder
's och om vägen till den färdiga produkten. möjligheter Ett av den alkoholfria sprit-marknadens first movers var halvsvenska Ceder’s alt-gin. Klassiskt gin skapat på sydafrikanska botanicals och svenskt vatten och som är skapat för att ha ginens alla smaker, bara utan alkoholen. Ceder’s som lanserades i 2017 av svenska Maria Sehlström och hennes sydafrikanska make Craig Hutchison erbjuder tre produkter. Classic som liknar en vanlig gin, med enbär som bas samt koriander och geranium, Wild som förutom enbär innehåller ingefära, rooibos och kryddnejlika, samt Crisp som har enbär, gurka, citrus och kamomill bland ingredienserna. Vi pratade med Maria Sehlström för att prata om marknaden för alkoholfria spritprodukter, deras framgång med Ceder’s och vägen dit. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN Hade ni räknat med den popularitet som den alkoholfria spriten nu har, eller 30 – Det var en ganska lång och organisk process men den initiala idén hade vi 2016 när jag vad gravid med vår son. Craig bestämde sig tidigt för att inte heller dricka någon alkohol under graviditeten och det var verkligen under dessa månader som vi insåg hur begränsat utbudet var om man inte vill eller kan dricka alkohol men ändå vill ha en sofistikerad, vuxen drink. – Idén tog sedan ny fart när vi i februari 2017 blev delägare till en större andel mark i Cederberg, en bergsregion cirka två timmar från Kapstaden i Sydafrika. Craig som är ifrån Sydafrika har spenderat mycket av sin barndom där och det har länge varit en dröm att äga mark där. Klimatet i Cederberg passar väldigt bra for att odla vissa komplexa och spännande växter och örter som vi kände kunde passa i en gin men eftersom vi tidigare upplevt att det fattades utbud just på den alkoholfria fronten så ville vi skapa en alkoholfri produkt och därmed började vår resa på riktigt med Ceder’s. Hur har mottagandet av produkten varit? – Vi lanserade i UK förra året i juli och mottagandet har än så länge varit mycket positivt. Idag är det många konsumenter som väljer att dricka mindre alkohol eller kanske väljer att inte dricka alls men ändå vill ha möjligheten att kunna beställa eller göra en sofistikerad och komplex alkoholfri drink som på många sätt liknar och smakar som det alkoholhaltiga alternativet. är ni också överraskade över hur stark trenden är? – Vi hade sett hur den alkoholfria dryckeskategorin fortsatte att snabbt breda ut sig och hur fler och fler konsumenter i spridda åldersgrupper valde att dricka mindre eller inte alls. I UK är cirka 20 procent av befolkningen så kallade ”teetotaller” vilket innebär att de inte alls dricker alkohol. Det kändes helt enkelt orimligt att dessa konsumenter enbart ska kunna välja att dricka juice, vatten eller läsk när de vill ha en drink ute eller hemma. Ni både tar vatten från Sverige och buteljerar produkten här. Berätta mer. – Ceder’s bygger på Craigs och min bakgrund och hur kontraster mellan olika motsatser ibland bidrar till den bästa harmonin. Craig kommer ju från Sydafrika och flera av våra ingredienser så som rooibos och buchu som vi använder för att producera Ceder’s kommer från Cederberg i Sydafrika där vi har vår mark. – Eftersom Ceder’s är alkoholfri är vatten en väldigt viktig komponent av vår slutprodukt och därmed också vikten av kvalitén på vattnet. Därmed kändes det väldigt naturligt att produkten skulle produceras i Sverige och det blir såklart också en koppling till min bakgrund eftersom jag är svensk. Dricker ni alkohol själva nu igen? – Craig har inte druckit någon alkohol sedan 2016 då vi blev gravida med vår son men jag dricker gärna ett glas vin ibland. Viktigt att poängtera är att vi inte alls är emot att konsumera alkohol men det är viktigt att kunna hitta en balans kring sitt eventuella drickande och ibland tror vi att många enbart