BD 1
”I och för sig innebär aperitivospritzen att jag
får i mig bubbel i stort sett varje dag” Italienskt bubbel delas främst upp i frizzante och spumante, även om termer som mosso, gentile och vivace även används. Frizzante är det italienska namnet på ett pärlande vin som främst jäses i tank. Vinet har normalt ett tryck på 1 till 2,5 bar när det har tappats på flaska. Spumante, ”mousserande”, har alltid minst tre bar tryck i flaskan. Det kan framställas genom tankjäsning eller jäsning på flaska. Vad gäller prosecco skiljer man på spumante, frizzante och ferma eller tranquillo, ”tyst” prosecco. Spumante kan smaka väldigt olika beroende på sötman i produkten. Proseccon är Pizzolatos bästsäljare. – Vi säljer vårt mousserande vin i alla italienska regioner. Att vinet är ekologiskt betyder mycket för dess popularitet, säger Sabrina. Pizzolato är pionjärer inom ekologisk produktion och började producera ekologiska viner redan 1985. Alla deras viner är ekologiska och veganska. – Italienarna använder spumante som drinkingrediens i större utsträckning. I Sverige dricks däremot inte längre bubblor bara som fördrink utan ofta genom hela måltiden, säger Karin Albinsson på Giertz Vinimport, Pizzolatos svenska vinimportör. Prosecco har gått om champagne i antal sålda flaskor både i Sverige och globalt. Men alla gillar inte vitt bubbel: – Jag dricker bara spumante till jul. Faktum är att jag är en konstig italienare som inte gillar spumante, men till julkakan är det en tradition som knappt en absolutist vågar bryta, säger Antonio Verelli. Jag påpekar försiktigt att han sitter med en spritz framför sig, som innehåller mousserande vitt vin. – Jo, men det räknas inte eftersom Aperol tar över smaken; bubblorna är bara pricken över i:et. I och för sig innebär aperitivospritzen att jag får i mig bubbel i stort sett varje dag, säger han och verkar inse något. Aperitivon intar han helst här på kultstället Necci i hippa Romstadsdelen Pigneto. Pier Paolo Pasolini var en forna stammis, och filmade sitt mästerverk Accattone i kvarteret 1961. – Men jag älskar välkyld lambrusco, bästa svalkan tillsammans med parmainlindad melon, utbrister Antonio och förtydligar med romerskt lyriska gester. Lambrusco hade länge en andraklassens stämpel och var ofta uselt. Ett av mina sämre vinminnen var ett fesljummet surtjockt lambrusco på en bar i Ferrara. Idag håller Italiens röda bubbel ofta hög kvalitet, om inte annat är det landets bäst säljande vin med 13,3 miljoner sålda liter 2015. Lambrusco uppskattas numera även i andra länder och har särskilt gott rykte i Tyskland, USA och Ryssland. – Lambrusco produceras alltmer enligt klassisk metod. Två lambrusco jag vill rekommendera är Cantina della Volta Rimosso Lambrusco di Sorbara doc 2016 och Cantina Della Volta Trentasei mesi Lambrusco di Modena 2012, säger Francesco Trimani på anrika Trimani, vinbutik och bar grundad i Rom 1821. 36