BD 1
E ”Jag hade förstått att vin var det jag ville äg
na resten av mitt liv åt.” tillstånd under århundraden. De växer som så kallade ”bushvines”, eller Cordón Trenzado som är en lokal uppbindningsteknik som går ut på att man ”flätar” vinrankan sidledes så att marken under blir odlingsbar. Kanarieöarnas vinodlingar angreps aldrig av vinlusen, och därför har oympade vinrankor frodats här. Det här är otroliga viner, med en sällan skådad mineralitet från den vulkaniska jordmånen. Vid en lunch på nyöppnade restauEtt av Systembolagets mest spännande viner kommer från Teneriffa. Vi träffade Jonatan Garcia, vinmakaren bakom vineriet Suertes del Marqués och vinet 7 Fuentes som nu finns i fasta sortimentet. TEXT: PÄR STRÖMBERG Wine Trade är en importör och distributör av hantverksmässiga viner med stor känsla för ursprung. Under hösten 2018 fick de in ett vin på Systembolagets fasta sortiment som i vanliga mått mätt kan ses som en ren sensation. Vinet heter 7 Fuentes, vineriet heter Suertes del Marqués och är vad som satte ön Teneriffa på den globala vinkartan. Visst, spanska viner har vi väl haft på Systembolaget under en lång tid, kanske till och med från dess begynnelse, men ett vulkaniskt naturligt och hantverksmässigt gjort vin på de lokala druvorna Llistan Negro och Tintilla hör till ovanligheterna. Helt plötsligt har ett vin från de annars lite mer obskyra släppen i ”småpartier” letat sig in till en fast hyllplats, mitt bland gamla stötar som Campo Viejo och Marqués de Riscal. Naturligtvis blir man extra nyfiken på ett vin som detta, men kanske än mer på vems händer det egentligen kommer från. Suertes del Marqués, som vineriet heter, grundades 2006 av Jonatan Garcia Lima med familj. Vingårdarna ligger i Valle de la Orotava på norra delen av Teneriffa. Området fick DO-status 1995 och ligger vid foten av vulkanen Teide. Tidigare har hjälp av vinmakare som Roberto Santana (Envinate), Loles Pérez (ex-Cráter) bidragit med kunskap men nu är det Jonatan själv som är vinmakaren. Med viss assist av den portugisiska rockstjärnevinmakaren Luis Seabra (ex-Niepoort) gör de viner på inhemska och i många fall okända, i alla fall utanför Kanarieöarna, druvsorter som lämnar en stark känsla av sitt ursprung. Med en vinmakarfilosofi som går ut på att ta ett steg tillbaka och låta vinet bli till av sig självt, och i den mån det är möjligt tillämpa det som kallas för minimal intervention winemaking. En stor del av vinstockarna här är oympade och har växt i ett mer eller mindre vilt 41 rangen Farm i Frihamnen med fokus på Suertes del Marqués viner fick jag ett samtal med Jonatan om hans tankar om sina viner. Vi provade igenom ett stort antal av hans viner och det är många uttryck och intryck som samsas i hans vision. – Min far började köpa vingårdar 1986, men initialt var vi bara odlare som sålde druvor till andra vinhus. Jag studerade företagsekonomi innan jag började producera vin, så egentligen var aldrig planen att arbeta i en vingård. Efter skörden 2005 sa min far, varför börjar vi inte producera våra egna viner? Så, redan 2006 gjorde vi vårt första vin. Vi ville göra bra viner men endast för egen konsumtion eller för att sälja runt om i vårt område. Med åren började jag bli mer och mer besatt av vinet och slutligen lämnade jag helt mitt tidigare jobb på min fars möbelföretag. Jag hade förstått att vin var det jag ville ägna resten av mitt liv åt, berättar han. Jonatan jobbar med både större och mindre kontrakterade odlare, både yrkesodlare och fritidsodlare. Hans situation underlättar naturligtvis i att arbeta med de professionella på grund av tiden de spenderar i vingårdarna och resultatet därefter. Jonatan och Suertes del Marqués har varit tydliga med att de alla skall följa hans vision och förväntningar och hittills har han varit väldigt nöjd med deras dedikation till vinerna. Svagheten ligger i att vissa av dem inte kommer kunna fortsätta i framtiden, eftersom flera av odlarna börjar bli gamla. Vissa av de gårdarna har Jonatan hyrt på längre tid eller till och med köpt upp för att ansluta till sitt eget team. Idag har han nio hektar som Suertes del Marqués äger, två hektar som de hyr och jobbar på och 17 hektar från cirka 20 kontrakterade odlare utspritt på olika lägen, som de köper druvor av. Ingen av de kontrakterade odlarna buteljerar egna varumärken men några av dem säljer bulkvin i liten mängd. Framgån