BD 1
De glutenfria bryggarna Bland våra västkustfavori
ter inom hantverksöl hittar man Brewgineers. Ett bryggeri som drivs av vännerna Jonas Kjerling och Olle Nordberg som började sin gemensamma ölresa när de lärde känna varandra i Oslo där de jobbade som ingenjörskonsulter. TEXT: SOFIA RÖNNKVIST OCH CAMILLA AHLIN FOTO: SOFIA RÖNNKVIST N amnet Brewgineers är alltså ganska direkt hämtat från deras andra arbetssyssla i livet som ingenjörer. Det märks även i hur de nu tar fram och brygger sin öl, vilket tar sig uttryck genom att de laborerar otroligt mycket för att få fram smakerna exakt så som de vill ha dem. – Vi jobbar mycket med detaljerna och det bryggs många testöl innan vi är nöjda med ett recept, berättar Jonas om processen. Det var när de båda pendlade till Oslo i jobbsyfte som de två bryggarna lärde känna varandra. De pratade mer och mer om öl under sina bilresor och Jonas började på allvar brygga öl hemma. Eftersom Olle då även åt glutenfri kost insåg de båda underskottet på bra alternativ för glutenfri öl på marknaden. Idén föddes då om att de kanske kunde fylla det behovet själva och på den vägen började de brygga glutenfri öl hemma tillsammans. I dagsläget, när de brygger öl för fler än bara sig själva, gör de det med exakt samma känsla för detaljer som de har som ingenjörer. Varje batch labbtestas till exempel noggrant för att ligga under 20 ppm för att säkerställa att varje flaska verkligen är glutenfri. Skulle man kunna kalla er för bryggarperfektionister? – Jonas är ju en typisk ingenjör på det sättet ja, när han gör någonting så ska 44 det börja på ett idéstadium för att sedan kokas ned till perfektion. Vi har faktiskt ungefär samma roller som vi hade haft om vi jobbat på ett projekt som ingenjörer, Jonas är konstruktör och tänker ut recepten och jag jobbar med projektledningen och ser till att rodda i alla andra ändar. Vi brygger öl som om vi gjorde ett ingenjörsjobb helt enkelt, säger Olle om hur de arbetar. Från idéstadiet under tiden i Norge i 2013 tog det alltså några intensiva år tills de lanserade sin första öl på Systemet den 31 mars 2018. För tillfället har de två öl som säljs kommersiellt men de testar för fullt för att snart kunna släppa ännu fler sorter. Berätta mer om de två öl ni har just nu. – Vi har fler hembryggarrercept än dem som finns ute nu, vilka är E Du Go Ale´r samt Jungle Sheriff. Den första är en APA och drar lite mer åt det klassiska öl-hållet och smakar lite som en pilsner. Jungle Sheriff är lite mer fruktig, det händer lite mer i den och den är lite häftigare, förklarar Jonas. En IPA står högst upp på önskelistan för vad som ska släppas härnäst, men tanken med de första två släppen var att skapa öl som kan drickas under en hel kväll utan att man blir trött på dem. Till skillnad från en IPA, som man enligt Jonas brukar kunna dricka ungefär två av innan man vill byta. – Man måste ha en helkvällsöl i sitt sortiment. Om man inte har något val, vilket det ofta är med glutenfria, då gäller det att den funkar, säger Jonas. – Även kallat hög hinkabilitet, fyller Olle i. Vilken öltrend kommer starkast under 2019. – Glutenfri öl såklart! Efter att vi startade Sveriges första glutenfria bryggeri har vi sett att många andra hakat på, det tycker vi är jättekul för utbudet av riktigt bra glutenfri öl behöver definitivt breddas, berättar Jonas. Vilka utmaningar står den svenska ölbranschen inför? – Hantverksöl har länge vunnit mer och mer marknadsandelar i Sverige, men nu ser den trenden ut att ha bromsats upp samtidigt som fler hantverksbryggerier startar upp. För att nya bryggerier skall överleva gäller det att vi återigen börjar vinna marknadsandelar, samt att fler pubar börjar satsa mer på just hantverksöl, säger Jonas. Och vilka möjligheter ser du? – Hantverksöl står fortfarande bara för strax över tio procent av den totala ölförsäljningen i Sverige, så vi ska helt enkelt fortsätta kämpa på! För det finns fortfarande mycket goda chanser att öka på den siffran.