BD 1
TEXT: HANNA LARSSON, PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH
PÄR STRÖMBERG APERITIF Pine Ridge Brewery Det började med en jakt på den perfekta ölen, nu har Pine Ridge Brewery från Falkenberg kammat hem en silvermedalj på Stockholm Beer and Whisky Festival och besökt Nöjesguidens ölmässor både i Malmö och Göteborg. Vi har kollat läget med Fredric Johansson på Pine Ridge. Hur startades Pine Ridge? – Det startade i min källare. Jag började med hembryggeri 2010. Allt inleddes med att en man kom in till mitt normala jobb, mitt tryckeri, och skulle ha öletiketter. Som tack för hjälpen fick jag ett par av hans hemgjorda öl. Några veckor senare smakade jag och tyckte att det var de mest fantastiska öl jag druckit. Jag undrade hur fasiken han hade gjort så god öl men jag fick aldrig tag i honom, så jag började helt enkelt brygga med en polare. 2016 kom vi in på Systembolaget. Vad skiljer er från andra öl på marknaden? – Vi brygger i Falkenberg där det finns fantastiskt bra vatten. Bra ölvatten är definitivt en grej som gör att vi sticker ut. Det finns jättemånga bra svenska bryggerier och jag vill inte säga att vi är bättre än någon annan men vi tänjer aldrig på kvaliteten i vår öl. Ni säger er göra kaxig öl med kaxig smak, vad innebär det? – När vi startade det här så försökte vi utmana och hitta nya vägar. Dels är etiketterna roliga och kaxiga men sen försöker vi också göra öl som sticker ut. Det ska vara välgjord och balanserad öl men som ändå sticker ut. Precis som det låter, kaxig öl med kaxig smak! Vilken öl är ni mest stolta över? – Det måste vara vår APA. Den vann vi silvermedalj med på Stockholm Beer and Whisky Festival i september. Den är vi jäkligt stolta över. HL VINBAR I LILJEHOLMEN Sherrynyheter Andalusiens stolta starkvin har varit en kraftig trend de senaste par åren. I slutet av mars lanseras en sherryserie från producenten Tio Pepe på Systembolaget. Palmas-serien som kan beskrivas som ”Tio Pepes olika åldrar” är speciellt utvalda från vissa av producentens tusentals fat, där jäsningen gått extra långsamt. De tre finosorterna har en viss oxidation på grund av att vinerna har legat länge på fat och inte fyllts på, enligt den traditionella solerametoden. Den första finosherryn är lagrad sex år, den andra är lagrad åtta år och den tredje i tio år. Amontilladon har lagrats i 40 år och här har alltså flortäcket försvunnit helt under den långa lagringsperioden och vinet har oxiderat och fått en brun färg. PSC Tio Pepes Palmas-serie släpptes på Systembolaget i begränsad upplaga 22 mars. När vinbaren på ICA Kvantum Liljeholmen i Stockholm öppnade våren 2011 kunde man beställa småplock från diskarna och serveras vin med val på fem vita och fem röda. Senaste året har de pendlat mellan 60-90 olika etiketter i källaren. De ville skapa ett hjärta i butiken med mer saluhallskänsla där butik möter restaurang. Visionen var alltid att forma ett Bistro Liljeholmen men de fick nöja sig med en vinbar. Det större steget mot restaurang kom när naturvinstokige sommelieren Mikael Ekberg blev involverad och guidade utvecklingen efter egen kunskap och med inspiration från Eataly i Italien, Whole Foods och Boquerian i Barcelona. Urvalet är en blandning mellan trend och klassiker, en balans mellan de just nu mest spännande producenterna till eftertraktade och omtalade etiketter med djup och etablerad historia. Namn som varje vinnörd och nyfrälse drömmer om att få chans att prova. Respect the classics är ett minst lika viktigt mantra som en känsla för trend och genuin nyfikenhet på utvecklingen. PS 6